Acasă Politic Bucuresti: Greselile de folosire a limbii romane raman frecvente la posturile de...

Bucuresti: Greselile de folosire a limbii romane raman frecvente la posturile de radio si televiziune

DISTRIBUIȚI

103636 – 30082011- Anumite categorii de greseli de folosire a limbii romane la posturile de radio si televiziune, precum cele de flexiune a substantivelor sau de folosire a numeralelor, s-au redus, conform ultimului studiu realizat pentru CNA de Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, dar alte abateri (folosirea relativului „care”, cliseul „ca si”, calcurile semantice inutile) sunt in continuare frecvente. Studiul dat publicitatii marti a fost realizat pe parcursul lunii mai 2011.

Pentru evaluarea greselilor de folosire a limbii romane au fost monitorizate, in perioada mentionata, 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Kanal D, Antena 3, B1 TV, OTV si 10 TV) si posturile de radio Romania Actualitati si Europa FM, alese in functie de audienta, acoperire si pondere a emisiunilor informative si de dezbatere. Au fost monitorizate doar interventiile verbale si mesajele scrise pentru care isi asuma responsabilitatea redactorii si colaboratorii acestor posturi, nu si cele apartinand invitatilor in studio.

În clasamentul posturilor in functie de numarul total de greseli de ortografie si punctuatie, pronuntie, morfologie, sintaxa, lexic si semantica, conduce OTV cu 70 de greseli, urmat de Kanal D – 44, 10 TV – 41, Prima TV – 40, Realitatea TV – 28, B1 TV – 27, Antena 3 – 25, Pro TV – 25, TVR 1 – 25, Antena 1 – 23, TVR 2 – 20, TVR Cultural – 19, Europa FM – 15 si Radio Romania Actualitati – 12. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.