Acasă Politic Bucuresti: Indelung criticat, in absenta legislatiei, interviul ramane modalitatea de promovare a...

Bucuresti: Indelung criticat, in absenta legislatiei, interviul ramane modalitatea de promovare a magistratilor la Inalta Curte

DISTRIBUIȚI

103567 – 28082011Cu toate că majoritatea magistratilor contestă angajarea judecătorilor la Înalta Curte de Casatie si Justitie doar în baza unui interviu, acest criteriu de selectie continuă să rămână filtrul care-i separă pe judecătorii de rând de elita breslei. Astfel, la începutul săptămânii viitoare, 15 posturi vacante din cadrul ICCJ vor fi ocupate pe baza unui interviu organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Considerat, pe bună dreptate, subiectiv, interviul ca si criteriu de selectie în ICCJ, a fost contestat chiar de magistrati, care încă din martie 2010 au protestat fată de lipsa de transparentă a numirilor la Înalta Curte de Casatie si Justitie, trimitând CSM un document prin care cereau schimbarea acestei proceduri.

Cererea judecătorilor a fost însusită de conducerea CSM care, prin judecătorii Horatiu Dumbravă, Cristian Dănilet si Toni Neacsu, a sustinut demersul si a aprobat un Ghid de promovare la ICCJ. Documentul a fost contestat de instanta supremă si Curtea de Apel a decis blocarea lui. Drept urmare, Ministerul Justitiei a înaintat un proiect de lege care însă a fost blocat de politicieni în comisiile juridice din Parlament, reprezentantii opozitiei cerând ca rapoartele asupra activitătii judecătorilor – si ele pline de subiectivism având în vedere că sunt redactate de membrii Colegiului de conducere al ÎCCJ pe baza a zece sentinte pronuntate de candidati – care doresc să promoveze la Instanta Supremă să aibă caracter obligatoriu.

În urmă cu o lună si jumătate si Uniunea Natională a Judecătorilor din România anunta că atacă în instantă hotărârea CSM de a continua procedura de numire a judecătorilor la ÎCCJ, apreciind că suspiciunile legate de numiri nu vor fi înlăturate, ci confirmate.

Una dintre numirile controversate la ICCJ este legată de numele judecătorului Cristian Jipa, suspectat de coruptie în dosarul senatorului Cătălin Voicu. Promovat la ICCJ în urma unui interviu, judecătorul Jipa a povestit cum la numire a fost felicitat de senatorul PSD, coleg de partid cu sotia sa, iar în momentul în care hotărârile jujdecătoresti l-au nemultumit pe parlamentar, acesta din urmă l-a avertizat că este indicat să-si îngrijească problemele de sănătate.www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.