Acasă Politic Bucuresti: Ministerul Justitiei infiinteaza o fundatie pentru promovarea principiilor dreptului

Bucuresti: Ministerul Justitiei infiinteaza o fundatie pentru promovarea principiilor dreptului

DISTRIBUIȚI

103420 – 21082011Ministerul Justiţiei a decis să înfiinţeze o fundaţie având ca obiectiv susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept.

“Crearea unei justiţii în slujba cetăţeanului şi aderarea României la destinul european au determinat o reformă fără precedent a regulilor de drept care guvernează raporturile juridice de drept privat şi public, precum şi o reformă instituţională de substanţă a administraţiei publice. Esenţial de reţinut este faptul că aceste reforme nu sunt destinate doar administraţiei, doar sistemului judiciar, ci, în primul rând, societăţii, în integralitatea sa, pentru că efectele pozitive ale acestor reforme vor fi simţite de fiecare cetăţean, de fiecare întreprinzător, în parte.

Ne aflăm în pragul unui moment extrem de important pentru întreaga societate: intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Urmează să fie implementate şi celelalte trei coduri ale justiţiei: Codul de procedură civilă, Codul Penal şi Codul de procedură Penală. O condiţie a reuşitei implementării acestora este şi alocarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, dar şi atragerea surselor externe de finanţare, prin proceduri mai puţin complicate.

Pentru a-şi putea îndeplini atributul său legal de a informa opinia publică cu privire la schimbările produse odată cu implementarea noilor Coduri ale justiţiei, în situaţia specială a unui buget de austeritate, reprezentanţii Ministerului Justiţiei sunt nevoiţi să găsească soluţii mai puţin costisitoare, fără ca acest lucru să afecteze calitatea activităţilor desfăşurate. Crearea acestei fundaţii este o astfel de soluţie. Contribuţia financiară a Ministerului Justiţiei, în calitate de membru fondator, va fi echivalentă cu valoarea minimă de 100 de salarii minime brute de economie ( 67.000 RON), potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile.

Memorandumul aprobat de Guvern în şedinţa din 17 august 2011, cu tema „Iniţiativa Ministerului Justiţiei de constituire a unei fundaţii având ca obiectiv susţinerea şi promovarea principiilor dreptului, a democraţiei şi a statului de drept”, reprezintă doar primul pas dintr-o succesiune de acţiuni necesare, potrivit legii, pentru înfiinţarea acestei fundaţii. Urmează dobândirea personalităţii juridice prin înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, sens în care, Ministerul Justiţiei va depune la instanţa competentă o cerere de înscriere însoţită de documentaţia prevăzută expres de lege (act constitutiv, statut, dovada disponibilităţii denumirii, acte doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial).

Demersul nostru de a înfiinţa o asemenea fundaţie a fost deja salutat, asigurându-ne de sprijinul şi cooperarea lor, mai multe ambasade străine în România (Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanii), dar şi camere de comerţ bilaterale (Camera de Comerţ Româno-Britanică), asociaţii ale comercianţilor (Consiliul Investitorilor Străini), precum şi companii române şi străine (Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Enel). Acestea, precum şi alte persoane fizice sau juridice – reprezentante ale mediului de afaceri, corpurilor profesionale juridice, reprezentanţelor diplomatice ale altor state în România – vor putea, ulterior înfiinţării fundaţiei, să sprijine financiar acţiunile acesteia, prin donaţii, sponsorizări sau să se alăture efortului nostru prin asocierea la acţiunile derulate de fundaţie sau prin organizarea de acţiuni proprii, în prelungirea sau completarea celor lansate de fundaţie.

Termenul estimat pentru începerea funcţionării fundaţiei este decembrie 2011”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiţiei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.