Acasă Politic Bucuresti: Partidul Verde îl acuză pe preşedintele României că apără interesele companiei...

Bucuresti: Partidul Verde îl acuză pe preşedintele României că apără interesele companiei Gold Corporation

DISTRIBUIȚI

103599 – 29082011Partidul Verde acuză Guvernul PDL şi pe preşedintele ţării de lăcomie şi de inconştienţă. Traian Băsescu se gândeşte doar la interesele proprii şi la interesele oamenilor de afaceri din PDL, nu la populaţia acestei ţări, atunci când susţine exploatarea aurului la Roşia Montana şi la Certej,” a declarat secretarul general al PV, Silviu Dumitru. „Preşedintele Traian Băsescu a declarat că proiectul de la Roşia Montană <<trebuie făcut>>, pentru că <<România are nevoie de el>> şi a invocat ca argument evoluţia preţului aurului în ultimii cinci ani. Preşedintele împreună cu Guvernul, în lipsă de soluţii economice, au trecut la o strategie superioară, aceea a ţărilor africane care-şi susţin regimurile dictatoriale prin exploatarea până la epuizare a resurselor minerale,

 în cazul de faţă aurul. Aşa cum PSD a vândut petrolul, PD-L şi Traian Băsescu vor să vândă aurul. Preşedintele Băsescu şi PD-L vor să hotărască de unii singuri, dar în numele românilor, că este mai bine ca RMGC să pornească exploatarea cu cianuri la Roşia Montana. Dar, Partidul Verde, ca de altfel majoritatea românilor care s-au exprimat împotriva proiectului RMGC, vă (ne) întrebăm: Cu ce drept un preşedinte vremelnic şi un partid (PDL) care reprezintă doar cateva procente din populaţie pot amaneta viitorul nostru şi al copiilor noştri pentru 4% din aurul care se va extrage, în schimb oferindu-ne o otrăvire lentă cu cianurile care vor rămâne în urma exploatării! Românii nu au avut nimic de câştigat din vânzarea petrolului şi nu vor avea nimic de câştigat din vânzarea aurului, ”a conchis Silviu Dumitru.

Referindu-se la argumentul lui Traian Băsescu că exploatarea de la Roşia ar creea locuri de muncă, vicepreşedintele PV, Ovidiu Iane, precizează: “Îi reamintim preşedintelui declaraţia europarlamentarului PDL, Monica Macovei, care spunea că <<ne putem trezi cu argumentul că prin înfiinţarea unui lagăr se vor creea locuri de muncă>>. Locurile de muncă nu tebuie create cu preţul sacrificării celor care locuiesc la Roşia Montana ori cu preţul sacrificării mediului şi patrimoniului arheologic de la Roşia.”

Prim-vicepreşedintele Verzilor, Toni Momoc, afirmă că “proiectul companiei canadiene  este o dramă naţională la care îşi aduc aportul liderii PDL în frunte cu Traian Băsescu: exploatarea presupune utilizarea unor cantităţi mari de cianuri în procesul de extracţie a aurului. Acolo vor fi distruse vestigii arheologice, galerii romane de o valoare inestimabilă, vor fi strămutate comunităţi întregi, cu tot cu biserici şi cimitire. Declaraţiile lui Băsescu reprezintă o sfidare la adresa societăţii civile, a academicienilor şi a ONG-urilor de mediu care duc de atâţia ani o luptă dreaptă împotriva proiectului Gold Corp.”

“Ne opunem categoric şefului statului şi intenţiilor sale de a se exploata la Roşia cu orice risc”, declară vicepreşedintele Partidului Verde, Georgeta Ionescu. „Am avut privilegiul de a participa acum câteva zile la festivalul FânFest de la Roşia Montana, organizat de Asociatia Alburnus Maior şi de alte organizaţii de mediu. Pentru a demonstra că turismul cultural este parte a unei soluţii alternative realiste la minerit ne-am cazat la localnici acasă, am consumat produse tradiţionale din gospodăriile oamenilor. Traseele turistice, folclorul şi tradiţiile locale, galeriile daco-romane, arhitectura, toate reprezintă soluţii prin care Roşia Montana poate constitui un model de dezvoltare europeană.”

Georgeta Ionescu adaugă că „PDL-iştii rămân portocalii, deşi încearcă o campanie de manipulare prin folosirea culorii verzi pe materiale electorale.”

Partidul  Verde respinge orice asociere cu PDL-ul portocaliu  şi nu permite unei formaţiuni anti-ecologiste şi susţinătoare a exploatării cu cianuri să se folosească de culoarea care defineşte singurul partid politic verde-ecologist din România recunoscut ca atare de Verzii Europeni. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.