Acasă Politic Bucuresti: Reuters: “Boc, elevul model al FMI, ar putea fi nevoit sa...

Bucuresti: Reuters: “Boc, elevul model al FMI, ar putea fi nevoit sa taie mai adanc”

DISTRIBUIȚI

103301 – 16082011- Premierul Emil Boc a fost un elev model al austeritatii predate de FMI, dar turbulentele globale de pe piete, cresterea economica slaba si privatizarile intarziate l-ar putea forta „sa taie mai adanc”, desi anul viitor va fi unul electoral, se arata intr-o analiza Reuters, citata de Icont.ro. Boc a suferit deja semnificativ in sondajele de opinie, partidele coalitiei de guvernare adunand in prezent doar 25% din sustinerea publicului, fata de o cota confortabila de 60% pentru alianta partidelor de opozitie, condusa de social-democrati, noteaza agentia de presa. Multi analisti politici considera insa ca legaturile stranse dintre Boc si presedintele Traian Basescu, o reforma solida si legaturile slabe dintre partidele de opozitie i-ar putea permite premierului sa pastreze puterea,

chiar daca nu ar castiga direct alegerile generale de anul viitor.

Cresterea deficitului bugetar pana in iunie la 2,1% din PIB pune insa sub semnul intrebarii atingerea tintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB. Astfel, FMI ar putea insista pentru o noua runda de masuri de austeritate inainte de alegerile locale din vara anului viitor si de alegerile generale din noiembrie 2012.

Cresterea din iunie a deficitului este ingrijoratoare in principal pentru ca indicatorul urca de regula mult mai rapid spre finalul anului, in cazul Romaniei.

Totodata, se profileaza obstacole tot mai dificile pe plan extern. Turbulentele de pe pietele financiare si franarea economiei zonei euro scad sansele ca estimarea Guvernului privind cresterea economica de 1,5% sa fie atinsa in acest an, afectand veniturile statului.

Planurile Guvernului de a atrage venituri suplimentare prin vanzarea actiunilor detinute de stat la diverse companii s-au lovit in iulie de esecul ofertei OMV Petrom, care viza transferul pe bursa a aproape 10% din companie.

In plus, pietele financiare trec printr-o perioada de pesimism accentuat al investitorilor in intreaga lume.

Astfel, analistii considera ca este improbabil ca celelalte planuri ale Guvernului pe partea de privatizari, care presupun atragerea unui miliard de dolari in acest an, sa fie duse la bun sfarsit, desi statul are tot mai multa nevoie de bani. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.