Acasă Politic Bucuresti: Se cer măsuri rapide pentru a asigura stabilitatea financiară a Clubului...

Bucuresti: Se cer măsuri rapide pentru a asigura stabilitatea financiară a Clubului celor 17 naţiuni

DISTRIBUIȚI

– 103075 – 07082011 – Deoarece criza datoriei din zona euro se răspândeşte dincolo de periferia sa, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a cerut luarea unor măsuri rapide pentru a asigura stabilitatea financiară a Clubului celor 17 naţiuni. Măsurile de consolidare a capacităţii zonei de a răspunde la tensiuni, asupra cărora şefii de stat şi guvern ai ţărilor

UE care folosesc euro drept monedă naţională s-au pus de acord în urmă cu două săptămâni, nu reuşesc să calmeze pieţele, a argumentat el. “Evoluţiile de pe pieţele obligaţiunilor suverane ale Italiei, Spaniei şi altor state membre ale zonei euro sunt o cauză de profundă îngrijorare”, a scris Barroso într-o scrisoare adresată liderilor ţărilor din zona euro, scrisoare făcută publică de CE în ziua următoare. Subliniind necesitatea de a convinge pieţele că sunt luate măsuri adecvate pentru a soluţiona criza, el a cerut „reevaluarea rapidă” a tuturor aspectelor fondului de salvare al zonei euro. Cunoscut drept Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), fondul are în prezent o capacitate maximă de 440 miliarde de euro. Acesta urmează să fie înlocuit la jumătatea anului 2013 cu un nou mecanism, Mecanismul European pentru Stabilitate (ESM), de 750 miliarde euro, cu o capacitate de împrumut de 500 miliarde de euro.

În cursul summitului de urgenţă din 21 iulie, liderii din zona euro s-au pus de acord asupra unui nou pachet de salvare de 109 miliarde de euro pentru Grecia. Aceştia au decis de asemenea să ia o serie de măsuri pentru a convinge pieţele că zona celor 17 naţiuni poate face faţă actualei crize, inclusiv să sporească eficienţa EFSF, care a salvat deja Irlanda şi Portugalia şi va gestiona noul pachet de salvare pentru Grecia. Experţii au avertizat însă că capacitatea fondului de salvare va trebui cel puţin dublată faţă de actualul nivel pentru a preveni atacurile asupra membrilor mai mari, precum Italia şi Spania, a treia şi, respectiv, a patra economie a zonei ca mărime.

Centrul pentru Economie şi Cercetarea Afacerilor, un grup de experţi britanic, a declarat într-un raport emis joi că Italia va intra probabil în incapacitate de plată, iar Spania ar putea să evite aceasta la limită.

Barroso a declarat în scrisoarea sa că actualele evoluţii „reflectă un scepticism tot mai mare în rândul investitorilor cu privire la capacitatea sistemică a zonei euro de a răspunde crizei aflate în plină evoluţie” şi că măsurile convenite luna trecută „nu au efectul intenţionat asupra pieţelor”. “Oricare sunt factorii din spatele lipsei de succes, este clar că nu mai gestionăm o criză doar la periferia zonei euro”, a subliniat el. “Stabilitatea financiară a zonei euro trebuie păstrată, toate instituţiile UE jucându-şi rolul cu sprijinul deplin al statelor membre ale zonei euro”.

Declaraţia lui Barroso nu a fost bine primită de superputerea zonei euro, Germania

, unde oficialii au afirmat că scrisoarea preşedintelui CE este nedorită şi inutilă, potrivit unei ştiri publicate vineri de The Irish Times. Ziarul a citat un purtător de cuvânt al ministerului german al finanţelor care a declarat că „nu este clar cum va calma pieţele redeschiderea dezbaterii la două săptămâni după summit”.

Comisarul UE pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a anunţat că a programat o conferinţă de presă pentru vineri. Întrebat înaintea evenimentului dacă este necesară sporirea substanţială a capacităţii EFSF, comisarul a declarat că pentru a fi eficient, fondul „trebuie să fie credibil şi respectat de pieţe”, adăugând că acesta ar trebui să fie supus evaluării continue. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.