Acasă Politic Bucuresti: Selectie pentru postul de reprezentant al Romaniei in Comiteul European pentru...

Bucuresti: Selectie pentru postul de reprezentant al Romaniei in Comiteul European pentru prevenirea torturii

DISTRIBUIȚI

103270 – 14082011- Ministerul Justitiei selecteaza trei persoane care vor fi nominalizate pentru alegerea reprezentantului Romaniei in cadrul Comitetului european pentru prevenirea torturii si pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

Lista va fi inaintata catre Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei (APCE), care va alege reprezentantul Romaniei.

Procedura a fost demarata avand in vedere ca mandatul actualului reprezentant al Romaniei expira la data de 19 decembrie 2011.

Mandatul Comitetului pentru prevenirea torturii (CPT) consta in efectuarea de vizite la locurile de detentie pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate si, daca este cazul, sa faca recomandari statelor cu scopul de a intari protectia acestor persoane impotriva torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Activitatea CPT are la baza principiile cooperarii si confidentialitatii.

In calitate de stat parte la Conventie, Romania are un reprezentant in cadrul CPT.Membrii CPT sunt alesi de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei cu majoritate absoluta de voturi de pe o lista de candidati intocmita de catre Biroul Adunarii Parlamentare a Consiliul Europei (APCE). In vederea elaborarii acestei liste, delegatia nationala a fiecarei parti in Adunarea Parlamentara prezinta trei candidati, dintre care cel putin doi au cetatenia statului respectiv. Membrii CPT sunt alesi pentru o perioada de 4 ani si pot fi realesi de doua ori. Acestia sunt alesi dintre persoanele cu o inalta moralitate, recunoscute pentru competenta lor in domeniul drepturilor omului sau care au experienta profesionala in domeniile pe care le trateaza Conventia.

Membrii CPT sunt experti independenti si impartiali in exercitarea mandatelor lor si activeaza cu titlu individual. Acestia trebuie sa fie disponibili pentru participarea la misiunile de evaluare efectuate in statele parti la Conventie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.