Acasă Politic Bucuresti: Statul face ordine in asistenta sociala prin verificari incrucisate

Bucuresti: Statul face ordine in asistenta sociala prin verificari incrucisate

DISTRIBUIȚI

103326 – 17082011 – Măsurile anunţate marţi de ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu referitoare la restructurarea sistemului de asistenţă social din România nu sunt deloc noi. Aceste măsuri au fost aprobate încă din luna martie prin memorandumul referitor la Strategia privind reforma in domeniul asistenţei sociale. Potrivit documentului, aproximativ 100.000 de persoane apte de muncă şi care nu au împlinit vârsta de pensionare vor fi din sistemul de asistenţă socială. De asemenea, numărul prestaţiilor sociale acordate de Ministerul Muncii va fi redus de la 14 la mai puţine, prin consolidarea prestatiilor pentru familiile cu venituri mici într-un singur program reprezentat de venitul minim de inserţie, precum şi prin consolidarea plăţilor către persoanele cu handicap.

 

Pentru eliminarea suprapunerilor din acest sistem şi pentru a elimina orice plată nemeritată, Ministerul Muncii are în vedere conectarea bazelor de date referitoare la beneficiarii de drepturi sociale cu alte surse de date relevante, cum ar fi bazele de date ale Casei de Pensii, Agenţiei de Ocupare şi Formare Profesională, Registrului civil şi ANAF. În acest fel, va fi dezvoltat un sistem de management al informaţiei integrat, care fi fi folosit atât pentru plata prestaţiilor sociale, cât şi pentru detectarea erorilor sau fraudelor prin verificarea încrucişată a informaţiilor din bazele de date publice. De asemenea, se are în vedere înfiinţarea unor linii telefonice gratuite dedicate înregistrării sesizărilor venite din partea publicului larg cu privire la asistenţa social nejustificată. În acest fel, după o verificare primară, inspecţia socială va fi direcţionată cu precădere către cazurile de fraudă sau eroare semnalate astfel. Noul sistem de acordare a asistenţei sociale va face diferenţa între eroare, fraudă şi corupţie, astfel încât, în funcţie de vina stabilită, să se aplice diferenţiat şi sancţiunile .

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a anunţat marţi că după verificarea a 4.000 de dosare de asistenţăp socială, aproximati 15% din banii alocaţi pentru asistenţă socială ajung la persoane care nu îi merită. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.