Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu atentioneaza: “Romania merge pe sarma!”

Bucuresti: Traian Basescu atentioneaza: “Romania merge pe sarma!”

DISTRIBUIȚI

103015 – 02082011 – Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, la Radio Romania Actualitati, ca desi Romania este intr-o situatie economica mai buna decat tari precum Italia, Spania, Portugalia si Irlanda nu isi permite greseli deoarece este inca fragila si orice miscare gresita poate fi asemanata cu “greseala unuia care merge pe o sarma”. “O sa spun si va rog sa nu fiu acuzat de exagerari. Romania sta mai bine decat Italia, Spania, Irlanda, Portugalia, Grecia si decat multe alte tari, din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice si nevoii de a imprumuta bani de pe

piete externe”, a spus Basescu, adaugand ca el „nu are nevoie de mesajul delegatiei FMI pentru a stii situatia tarii” si este de ajuns sa privim la trendul de reducere a deficitului bugetar, precum si rata somajului, care este sub media UE.

Cu toate acestea, seful statului a precizat ca exista si avertismente de la FMI, ca situatia este in continuare „fragila” si Romania este „in situatia de a merge pe sarma”. „Am imprumutat bani deja sa tinem deficitul acoperit cu bani imprumutati, putem plati pensii, salarii, dar orice miscare gresita poate fi asemanata cu greseala unuia care merge pe o sarma. Romania este in aceasta situatie, de a merge pe sarma. Cu atentie, fara populisme, cu pragmatism si responsabilitate”, a seful statului.

Despre salariile bugetarilor, Traian Basescu a siubliniat ca ele vor fi „recuperate” incepand cu 1 ianuarie 2012, urmand ca abia dupa ceea sa fie discutata o scadere a taxelor, pentru populatie.

Traian Basescu a mai vorbit despre economate, acele magazine cu preturi reduse pentru pensionari, aprobate de Guvern, pe care le-a considerat a fi „populiste”. „N-am incurajat initiativa economatelor, am etichetat-o ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine”, a spus Traian Basescu.

Vor exista regii autonome care vor intra in faliment

– Subliniind ca statul nu are intentia sa plateasca datoriile companiilor de stat, Basescu a subliniat ca vor exista regii autonome care vor fi lasate sa intre in faliment.

Legat de proasta absorbtie a fondurilor europene, seful statului a spus ca in mare parte, vina nu este a ministrilor, ci a functionarilor care aproba proiecte si platesc facturile. „De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Nu ministrii sunt vinovati. Vinovati sunt, in primul rand, functionarii”, a spus seful statului.

– Dupa plata datoriilor pe care le avem fata de propriii cetateni, putem gandi un sistem de taxe redus. Simultan, nu se pot face. Prioritatea este readucerea salariilor la nivelul dinainte de taiere. “Stim dificultatea in care am pus cetatenii, dar trebuie sa plecam de la realitatea ca si Romania, ca si multe alte tari, se afla intr-o perioada de criza economica. Am inteles de la multi economisti ca suntem intr-o criza mai puternica decat cea din 1929. In ceea ce priveste pe cei cu credite, trebuie sa fiu sincer: cand angajam un credit, trebuie sa fim responsabili. Economia te lasa sa faci credite, bancile sunt bucuroase sa-ti dea bani, dar toti trebuie sa fim responsabili, suntem intr-o economie de tip capitalist. Dezvoltarea si investitiile trebuie sa fie principalul motor economic, consumul sa acompanieze aceste actiuni. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.