Acasă Politic China: Emil Boc a discutat cu presedintele Hu Jintao despre proiecte majore...

China: Emil Boc a discutat cu presedintele Hu Jintao despre proiecte majore de investitii chineze in Romania

DISTRIBUIȚI

103254 – 12082011- Prim-ministrul Emil Boc a avut vineri, la Shenzhen, o întrevedere cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao. La finalul întrevederii, şeful Executivului român a declarat că discuţiile au avut rolul de a da un semnal foarte clar, atât din punct de vedere economic, cât şi politic, în ceea ce priveşte susţinerea dezvoltării unor proiecte majore de investiţii chineze în România. „Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, realizarea autostrăzii Bucureştiului, sau canalele Dunăre – Bucureşti, Siret – Bărăgan şi construcţia centralei de la Lăpuşeşti sunt proiecte concrete pe care le voi discuta şi cu premierul luni, urmând ca specialiştii noştri să lucreze la detaliile de implementare a acestor proiecte”, a afirmat premierul Emil Boc.

 

 

Prim-ministrul român a apreciat că Legea parteneriatului public-privat a creat cadrul necesar pentru ca investitorii sa se orienteze către proiecte majore şi a precizat că, în cadrul întrevederii de vineri, s-a discutat şi despre intensificarea schimburilor comerciale. „Am discutat ca oamenii de afaceri din România să poată găsi o ieşire pe piaţa chineză, motiv pentru care delegaţia de oameni de afaceri pe care o am cu mine va avea un forum de afaceri,  luni, la Beijing, pentru a strânge legăturile, pentru a intensifica cooperarea în acest domeniu şi pentru a identifica noi pieţe şi noi modalităţi de desfacere a produselor româneşti pe piaţa chineză. Urmează ca luni, în cadrul forumului de afaceri aceste lucruri să se detalieze, iar proiectele să fie discutate, în plan concret, atât de către miniştrii care mă însoţesc cât şi în întâlnirea cu prim-ministrul chinez care va avea loc în cursul zilei de luni”, a spus Boc.

Premierul Emil Boc a precizat că discuţiile au vizat un „dublu sens: investiţii chineze în România şi produse româneşti în China, în funcţie de specificul celor două ţări”.

Preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, i-a transmis premierului român că Guvernul Chinei încurajează întreprinderile chineze performante să investească în piaţa românească. “Suntem dispuşi să promovăm colaborarea pragmatică dintre cele două state din punct de vedere economic şi al proiectelor de cooperare”, a afirmat preşedintele Hu Jintao.

La întrevedere au participat şi miniştrii: Afacerilor Externe – Teodor Baconschi, Transporturilor şi Infrastructurii – Anca Boagiu, Economiei, Mediului de Afaceri, Comerţului – Ion Ariton, Culturii şi Patrimoniului Naţional – Kelemen Hunor.

Şeful Executivului român va avea luni o întrevedere cu omologul său chinez, premierul Wen Jiabao, şi va participa la forumul economic româno-chinez care va fi organizat la Beijing. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.