Acasă Politic Cluj-Napoca: Presedintele Ungariei, in vizita la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca: Presedintele Ungariei, in vizita la Cluj-Napoca

DISTRIBUIȚI

103421 – 21082011– Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, face, duminica si luni, o vizita in judetul Cluj. In cursul zilei de duminica, presedintele ungar va avea o intalnire cu prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian.

            Pal Schmitt a raspuns astfel invitatiei organizatorilor celei de-a saptea editii a Congresului de Hungarologie, care anul acesta se tine la Cluj.

            Acest eveniment stiintific, care are o implicare internationala, este organizat din cinci in cinci ani, editia din Cluj urmand dupa cele din Viena (Austria), Szeged (Ungaria), Roma (Italia), Napoli (Italia), Jyveskyla (Finlanda), Debrecen (Ungaria). Congresul acopera noua domenii – etnologie, filozofie, hungarologie, istorie, istoria artei, lingvistica, literatura, muzica-teatru-film, sociologie.

            Anul acesta sunt asteptati sa participe peste 600 de invitati din toate partile lumii, profesori si specialisti in domeniile mentionate, care vor sustine diverse lucrari si comunicari stiintifice.

            „Ei vor petrece o saptamana intreaga in Transilvania si se vor interesa de cultura acestei regiuni. Credem ca acest congres este o oportunitate unica de a promova cultura transilvana in randul academicienilor din Europa si din afara Europei si de a crea noi legaturi dintre specialistii din tara si din strainatate. Importanta Congresului se remarca si prin faptul ca se va desfasura sub patronajul presedintelui Romaniei si Ungariei, ministrilor culturii din ambele tari, precum si sub patronajul presedintelui Academiei Romane, respectiv al Academiei Ungare de Stiinte”, au declarat organizatorii evenimentului, citati de Ziare.com.

            Congresul de Hungarologie se va deschide, duminica, in ziua de final a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, un festival care a durat o saptamana si al carui scop este marcarea zilelor de 19 si 20 august. In data de 19 august 1316, Clujul a fost ridicat la rangul de oras de catre regele Carol Robert de Anjou. Din actul oferit de rege au decurs o serie de privilegii care au ajutat comunitatea clujeana sa se dezvolte din ce in ce mai mult de la un secol la celalalt.

            Pe de alta parte, data de 20 august, ziua Sfantului Stefan, este una dintre cele mai importante zile nationale ale maghiarimii. Stefan I al Ungariei (975-1038) este considerat intemeietorul regatului si primul rege crestin al maghiarilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.