Acasă Politic Într-un interviu acordat presei austriece,

Într-un interviu acordat presei austriece,

DISTRIBUIȚI

Mircea Geoană vorbeşte despre o posibilă aderare parţială a României la spaţiul Schengen. Preşedintele Senatului recunoaşte că principala problemă a României este corupţia103422 – 22082011– Într-un recent interviu acordat publicaţiei austriece Die Presse, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, vorbeşte despre corupţia din România ca principală cauză a neaderării, până acum, a ţării noastre la spaţiul Schengen şi apreciază că în toamna acestui an am putea asista la o premieră în această zonă, mai exact la o aderare “limitată” a ţării noastre la spaţiul Schengen. “Din păcate, circumstanţele nu sunt normale. Din punct de vedere tehnic şi procedural, totul este aşa cum ar trebui”, a afirmat Geoană, reamintind suspiciunile unor state europene în legătură cu corupţia din ţara noastră.

 “Există suspiciuni din partea unor state membre UE, în legătură cu corupţia. (…) La Berlin, nu este exclus faptul ca, în toamnă, România – cel puţin în ceea ce priveşte intrarea pe calea aerului s-ar putea alătura acestei zone, dar vor rămâne în discuţie frontierele terestre şi maritime”.

Adversarii extinderii spaţiului Schengen se referă, în mod repetat, la problemele României în lupta împotriva corupţiei, cu toate că, în ultimul său raport de ţară, Comisia Europeană a salutat anumite eforturi pentru continuarea reformelor. Preşedintele Senatului recunoaşte că România are, încă, probleme cu vama şi protecţia la frontieră şi şi-a exprimat încrederea că anchetele în dosarele în care oficialii români sunt suspectaţi de corupţie vor continua, cu atât mai mult cu cât rezultatele sunt aşteptate de întreaga societate.

Unul dintre cele mai ciudate dosare de corupţie în care un înalt demnitar al statului român a fost trimis în faţa judecătorilor este cel al fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, chiar coleg de partid cu Mircea Geoană. Început în urmă cu aproximativ cinci ani, dosarul în care Miron Mitrea, împreună cu Irina Jianu şi Nicolae Popescu sunt acuzaţi de corupţie, a ajuns pe masa instanţelor de judecată în 2009, însă în primăvara acestui an completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (preşedinte Rodica Aida Popa, vicepreşedinte ICCJ, Ionuţ Matei, Traian Gherasim, Mariana Ghena şi Georgeta Barbălată) au examinat recursurile formulate de procurorii DNA şi de inculpaţi şi a decis retrimiterea dosarului la DNA.

Parchetul a solicitat recurs împotriva sentinţei primei instanţe pentru nelegalitate, în condiţiile în care aceasta a apreciat că trimiterea în judecată s-a realizat pentru infracţiuni ce nu au făcut obiectul cercetării penale, deşi actele din dosar dovedeau mita de 9 miliarde 300 mii lei primită de Mitron Mitrea pentru numirea şi menţinerea Irinei Jianu în funcţia de inspector şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

În paralel, inculpaţii au solicitat recurs, hotărârea primei instanţe fiind apreciată ca nelegală şi netemeinică în ceea ce priveşte menţinerea măsurii asiguratorii a sechestrului, măsură ce dura de aproximativ 3 ani.

În opinie majoritară, comisia de 5 judecători a respins ca nefondate cele două recursuri declarate, sentinţa fiind definitivă.

Surse din interiorul ICCJ susţin că judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei au făcut opinie separată şi au admis recursul Parchetului susţinând casarea sentinţei atacate şi trimiterii cauzei pentru continuarea judecăţii la ICCJ, Secţia Penală.

În opinia celor doi judecători, de la data sesizării instanţei de judecată (5 martie 2009) şi pronunţarea excepţiei nulităţii urmăririi penale, după verificarea actului de sesizare (31 ianuarie 2011), a trecut un termen relativ mare, prima instanţă aplicând în mod greşit dispoziţiile art. 317 din Codul de procedură penală, în raport cu una din faptele şi încadrarea juridică a acesteia, pentru care fostul ministru al Transporturilor a fost trimis în judecată, a prevederilor art. 6 şi 238 din Codul de procedură penală şi a art.6 din Convenţia Europeană, la circumstanţele, măsurile procesuale şi probele administrate în cauză, constatând eronat încălcarea dreptului la apărare.

Din păcate, presa austriacă nu scrie pentru prima dată despre corupţia din România. Cu puţin timp înainte de publicarea interviului cu Mircea Geoană, Die Presse atrăgea atenţia că, la patru ani de la aderarea la UE, România este încă “un copil problemă” din cauza ineficienţei sistemului judiciar, remarcat şi în rapoartele Comisiei Europene, care critică Bucureştiul din cauza lipsei unor condamnări în cazurile majore de corupţie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.