Acasă Politic Investigaţiile online pe fundalul atentatelor din Norvegia

Investigaţiile online pe fundalul atentatelor din Norvegia

DISTRIBUIȚI

103007 – 01082011 – Atentatorul din Norvegia şi-a făcut cunoscute convingerile pe internet. Ar fi putut fi el oare împiedicat dacă poliţia ar fi descoperit acest manifest din timp? Cât de departe pot merge autorităţile în anchetele lor online şi ce este posibil din punct de vedere tehnic? Un pedofil caută noi victime, un escroc vrea să fure date bancare, un extremist încearcă să instige la ură împotriva celor care gândesc altfel decât el – infracţiunile comise cu ajutorul internetului sunt la fel de diverse precum platformele online de care se folosesc făptaşii. Autorităţile din Germania investighează şi în internet. Potrivit anunţului guvernului federal, datele găsite online prin investigaţii sub acoperire au fost folosite în ultimii doi ani în cel puţin şase cazuri importante pentru prevenirea unor pericole majore: crimă, sinucidere, atentat cu bombă. Ulrich Lepper, însărcinatul landului Renania de Nord-Westfalia cu protecţia datelor, consideră de asemenea că anchetele online au nevoie de o legislaţie adaptată cerinţelor, ţinând cont de faptul că datele din internet se schimbă cu mare viteză ceea ce îngreunează munca poliţiei în strângerea dovezilor.

Experţii solicită adaptarea legislaţiei la cerinţele anchetelor online – „Dacă poliţia federală face investigaţii în reţelele de socializare, atunci accesul la datele personale ale userilor este permis. Situaţia se schimbă în cazul în care anchetatorii pătrund în sferele protejate, care nu sunt accesibile publicului larg. Atunci, datele personale ale userilor pot fi folosite doar în condiţii bine definite de lege, precum în cazul urmăririi penale. Dacă un poliţist anchetează sub acoperire şi strânge date servindu-se de o identitate falsă, acestatrebuie să respecte legi foarte stricte”, spune Ulrich Leppler. Există însă şi cazuri în care poliţia ar avea nevoie de prerogative extinse, consideră expertul: „Dacă poliţia face investigaţii înaintea comiterii unei crime, iar autorităţile vor doar să arunce o privire în domeniile private, neaccesibile publicului larg, atunci avem nevoie de un temei legal, care deocamdată nu există.”

Anchetele online nu au dus încă la elucidarea unor fapte criminale ci au ajutat doar la urmărirea penală, a anunţat guvernul de la Berlin. – www.promptmedia.ro, sursa Deutsche Welle

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.