Acasă Politic Japonia: Comemorare la Nagasaki

Japonia: Comemorare la Nagasaki

DISTRIBUIȚI

103128 – 09082011- japonez Nagasaki comemorează marti 66 de ani de la bombardamentul atomic american din 9 august 1945. Potrivit AFP, cu ocazia ceremoniei de comemorare, autorităţile de la Nagasaki au făcut un apel la abandonarea energiei nucleare. Primarul oraşului Nagasaki, Tomihisa Taue, a afirmat că Japonia trebuie să se axeze pe energii alternative mai sigure după catastrofa de la Fukushima, cel mai grav accident nuclear de la Cernobâl încoace. „În martie am fost şocaţi de gravitatea accidentului de la Fukushima”, a declarat el cu prilejul unei ceremonii organizate în apropierea locului în care a căzut bomba atomică lansată de armata americană la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Reprezentanţii a 44 de state au luat parte la ceremonie.

 

Pentru prima dată SUA au trimis un diplomat de rang înalt, după ce anul trecut, la comemorarea a 65 de ani de la bombardamentul de la Hiroshima, a fost prezent ambasadorul american de la Tokyo.

La 6 august 1945 deasupra oraşului Hiroshima a fost lansată prima bombă atomică din istorie. Peste 140.000 de persoane au murit. Trei zile mai târziu, aviaţia americană a lansat o altă bombă pe bază de plutoniu deasupra oraşului Nagasaki. Japonia a capitulat la 15 august.

Convinse că acele atacuri nucleare erau necesare pentru a grăbi capitularea Japoniei, Statele Unite nu şi-au cerut niciodată scuze pentru victimele civile nevinovate care au pierit la Hiroshima şi Nagasaki. Niciun preşedinte american în exerciţiu nu a vizitat cele două oraşe. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.