Acasă Politic Rosia Montana: Traian Basescu :”Eu sunt susţinător al proiectului nu de azi,...

Rosia Montana: Traian Basescu :”Eu sunt susţinător al proiectului nu de azi, de ieri”.

DISTRIBUIȚI

103598 – 29082011– Presedintele Traian Basescu a vizitat, luni, Rosia Montana. In timp ce reprezentantii companiei Gold Corporation ii prezentau toate informatiile, sus, pe Masivul Carnic, in fata primariei sustinatorii si contestatarii proiectului se luau la harta. Dupa ce directorul general Dragos Tanase i-a oferit presedintelui toate datele solicitate in legatura cu prezentul si viitorul proiectului minier, Traian Basescu a dat cateva declaratii de presa.Seful statului a subliniat ca proiectul de la Rosia Montana „sta ingropat din 1997” din cauza lasitatii oamenilor politici.„Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici,

care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din ’97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare”, a afirmat presedintele.

Intrebat de ziaristi daca il acuza si pe premierul Emil Boc de lasitate, tinand cond ca acesta a declarat in repetate randuri ca nu este un sustinator al proiectului, Traian Basescu a raspuns: „Va fac lasi si pe dumneavoastra, toti cei care stiti, dar nu aveti curaj sa va asumati sa spuneti cinstit ce este aici. Toti ascundeti realitatea de la Rosia Montana – poluarea si afectarea grava a mediului ca urmare a exploatarii de catre stat. Nu ma refer la premier, ca nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii pana acum. Premierului trebuie sa-i vina niste ministri cu solutiile. Dar toti s-au ferit”.

In timp ce seful statului, insotit de prefectul de Alba Stefan Bardan, se afla la cariera, in centrul localitatii Rosia Montana, tabara sustinatorilor si cea a contestatarilor acestui proiect controversat se huiduiau si se acuzau reciproc.

Printre cei 20-30 de opozanti s-au aflat presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana, dar si presedintele Asociatiei „Alburnus Maior”. Acestia au asteptat sa se intalneasca si sa ii prezinte sefului statului argumentele lor in favoarea stoparii exploatarii.

De cealalta parte a drumului national s-au adunat 50-60 de sustinatori ai proiectului, in special angajati ai RMGC, imbracati cu uniforme de protectie usor de recunoscut. „Vrem sa muncim, nu sa cersim!” se auzea din tabara sustinatorilor proiectului. „Hotii!”, replicau opozantii.

In momentul in care presedintele Traian Basescu a sosit la Primaria din Rosia Montana, acesta a fost inconjurat de angajatii RMGC, care i-au cerut sprijinul in vederea demararii proiectului. Seful statului a dat mana cu ei si a intrat in sediul primariei, unde il asteptau reprezentanti ai autoritatilor locale.

La finalul intalnirii, liderul sindicalistilor de la RMGC a iesit la balconul primariei si si-a anuntat colegii ca s-a decis ca proiectul va merge mai departe. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.