Acasă Politic Suceava: O noua editie a Festivalui de Arta Medievala Stefan cel Mare,...

Suceava: O noua editie a Festivalui de Arta Medievala Stefan cel Mare, la Suceava

DISTRIBUIȚI

103255 – 12082011- Între 11 si 14 august 2011, municipiul Suceava este gazda Festivalului de Artă Medievală Ştefan cel Mare, ediţia a-IV-a, manifestare care, la ediţiile anterioare, a adunat la Suceava peste 10.000 de vizitatori, anunţă stiri.botosani.ro.

Cetatea de Scaun a Sucevei este unul dintre cele mai importante monumente istorice din România; ca atare, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Primăria Municipiului Suceava – au gândit o serie spectacole cu tematică medievală care să pună în valoare un monument istoric şi, fără îndoială, să atragă tot mai mult atenţia asupra unei zone importante din punct de vedere turistic.

Festivalul de Artă Medievală Ştefan cel Mare Suceava, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi  Primăria Municipiului Suceava, se desfăşoară în perioada 11 – 14 august 2011 la Cetatea de Scaun Suceava.

Zilele de 12, 13 şi 14 august sunt rezervate luptelor cavalereşti, turnirurilor, jocurilor medievale, jongleriilor cu poiuri cu foc şi steaguri, muzicii medievale, reprezentaţiilor teatrale pentru copii, cascadoriilor ecvestre, spectacolelor de Comedia dell’arte.

Reconstituirile istorice, specifice doar festivalului sucevean, se doresc a fi în acest an mult mai ample; ca atare, cu sprijinul CastelFilm Bucureşti, momentele vor fi: urzeala boierilor moldoveni, alungarea meşterilor din Moldova de către Despot Vodă sau venirea lui Ştefan cel Mare din Muntenia.

În zilele de 13 şi 14 august, începând cu orele 19.00, în şanţul de apărare, vor avea loc turniruri medievale realizate de opt cascadori profesionişti cu şase cai, urmate de jocuri cu focuri, momente care sunt de mare atractivitate pentru public.

De un mare impact se aşteaptă să fie salvele de tun, element de mare spectaculozitate pentru festivalul sucevean; zilnic din Cetatea de Scaun a Sucevei vor răsuna salvele celor şase tunuri montate pe ziduri sau în şanţul de apărare.

În perioada 12-14 august în primele două camere de gardă vor fi amenajate alte două spaţii cu iz medieval: Cancelaria Domnească şi Horoscopul medieval. Cancelaria Domnească – o transpunere peste secole a acestei instituţii care, prin documentele emise, atestă dezvoltarea economică-socială şi culturală a Moldovei din Evul Mediu. Documentele emise de cancelaria domnească aduc în prim plan aspecte legate de acordarea unor imunităţi boierilor, mănăstirilor, creşterea volumului comerţului, practici ale economiei de schimb (camăta, zălogul) ş.a. Vizitatorii vor lua contact cu marele logofăt, grămăticul şi cei care prelucrau documentul, şi vor asista la discuţii între reprezentanţii Cancelariei Domneşti. De asemenea se intenţionează ca orice vizitator să solicite emiterea unui document prelucrat pe loc, în care să se regăsească unele privilegii din vremea epocii medievale.

În Cetate va fi ridicată o tabără militară în care publicul vizitator va putea observa viaţa cavalerilor medievali, armele, costumele şi modul de realizare a diferitelor accesorii folosite în epoca medievală. Totodată vor putea fi achiziţionate diferite piese de recuzită medievală şi armament. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.