Acasă Politic Washington: Yuanul ar putea înlocui dolarul în marile tranzacţii comerciale mondiale

Washington: Yuanul ar putea înlocui dolarul în marile tranzacţii comerciale mondiale

DISTRIBUIȚI

103300 – 16082011- Americanii încearcă să-i convingă pe chinezi să-şi aprecieze moneda, făcându-le o ofertă şocantă pe filiera Băncii Mondiale. Preşedintele acesteia a propus Chinei să-şi pregătească moneda (yuan-ul)  pentru o poziţie cheie „într-un coş de valute cu rol de rezervă internaţională“ care să ia „locul unui sistem financiar bazat pe dolar“, anunţă Realitatea TV. Marile schimburi comerciale s-ar putea derula, în viitor, mai degrabă în yuani decât în dolari SUA sau în euro, iar americanii nu s-ar supăra – lasă să se înţeleagă Robert Zoellick. În această logică, următorul pas ar putea fi alocarea pentru yuan a unei ponderi satisfăcător de mari (pentru liderii chinezi) în coşul valutar pe care este construită moneda de cont a Fondului Monetar Internaţional, SDR (sau DST= drepturi speciale de tragere). Prin această monedă virtuală, Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi derulează operaţiunile de susţinere financiară a ţărilor care au mari probleme, inclusiv Grecia.

Primul pas, adică propunerea de constituire a unui coş valutar bazat pe yuan, cu rol de rezervă înternaţională, a fost făcută recent de însuşi Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, la un dineu la care participa şi premierul australian.

Mai mult, Zoellick a spus că remnimbi („banii poporului“, numele cu care chinezii îşi alintă moneda yuan) ar putea înlocui dolarul în marile tranzacţii comerciale mondiale. Gândul este cel puţin surprinzător, căci vine de la un fost adjunt al secretarului de stat al SUA şi de la un fost executiv de top al marii bănci de investiţii americane, Goldman Sachs. Fosta şefă a lui Robert Zoellick din guvernul SUA, Condoleezza Rice, obişnuia să îl considere pe Zoellick un „alter ego“ ale ei.

Sugestia preşedintelui Băncii Mondiale ascunde de fapt vechea presiune occidentală asupra Chinei de  a accepta aprecierea yuan-ului. Robert Zoellick nu face decât să ridice miza în negocierile din spatele liniilor frontului din mai vechiul războiul mondial valutar, care se poartă între marile monede ale lumii şi, mai ales între dolar, euro, Yuan. Yenul japonez a pierdut prim planul ca urmare a dezastrului seismic şi nuclear de anul trecut. Toată lumea şi orice ţară caută să-şi susţină creşterea economică inclusiv printr-o monedă mai ieftină faţă de celelalte, în măsura în care deprecierea monedei naţionale nu pune în pericol alte echilibre macroeconomice, precum inflaţia. Autorităţile chineze sunt presate de multă vreme de restul lumii să accepte aprecierea yuan-ului, respectiv o anumită relaxare a politicii monetare şi valutare.

China şi-a întemeiat creşterea economică uluitoare din ultimii 10 ani pe atragerea capitalurilor străine prin reforme ale dreptului proprietăţii şi pe un remnimbi (yuan) ieftin faţă de celelalte valute ale lumii. Câtă vreme marile companii occidentale beneficiau de rate ale profitului considerabile, reţeta chineză nu a deranjat prea mult. Criza a stricat însă echilibrele, iar criza datoriilor statelor occidentale le ruinează. Şi, mai nou, dezechilibrele pun în pericol inclusiv stabilitatea politică a guvernelor şi chiar a lumii întregi.China este acum în stare să cumpere ţări întregi  prin achiziţia datoriilor acestora.

Dar China nu doreşte sau nu este pregătită (inclusiv politic) să scadă puterea unuia dintre motoarele creşterii sale economice uluitoare. O monedă ieftină înseamnă exporturi mai valoroase, deci mai multe resurse de dezvolatare. Aşa zisa „ofertă Zoellick“ se potriveşte cu modul de negociere american. Vor trece multe luni, sau poate ani până când chinezii vor considera oportunitatea suficient de convenabilă ca să renunţe la vechea lor reţetă. Totuşi, s-ar putea face un progres pentru obţinerea unui armistiţiu în războiul mondial valutar.„Oferta lui Zoellick“ mai presupune ca „banii poporului“ (chinez = remnimbi, sau yuanii) să devină o valută puternică,  în care să se facă marile schimburi comerciale ale lumii. Ar fi recunoscută înclusiv pe Wall Street. Ar trebui, însă, să se aprecieze considerabil faţă de celelalte monede în care se fac covârşitoarea majoritate a schimburilor comerciale ale lumii, dolarul USA, euro, şi alte două sau trei. Deprecierea acestora faţă de yuan ar conduce la creşterea  exporturilor occidentale pe uriaşa piaţă chineză.

Odată cu creşterea exporturilor occidentale în China s-ar mai diminua şi pierderile Occidentului ca urmare a uneia din efectele secundare ale creşterii chineze: explozia falsurilor. Drumul este, însă, lung până la un Yuan puternic, pe care să se bazeze un coş valutar de „rezervă înternaţională“ de intervenţie de urgenţă a lumii sau până la ziua în care pe yuan-ul se vor baza, mai mult decât pe dolar, „drepturile speciale de tragere“ din banii FMI (aşa numitele SDR sau DST, moneda în care FMI împrumută statle în dificultate la dobânzi aproape simbolice faţă de piaţă).

Ca „oferta lui Zoellick“ să fie primită de China sunt necesare reforme ale mecanismelor chineze monetare şi valutare. Robert Zoellick a încercat duminică seara la dineul Asian Society din Sidney,  unde a făcut oferta, să îndulcească pilula trecerii Chinei la „decizii bazate pe piaţă privind valutele“, potrivit Forbes şi Xinhuanet.com: „În timp, China va avea mai mult de câştigat să treacă mai mult la  decizii bazate pe piaţă, beneficiind de semnalale mai precise ale acesteia decât deciziile administrative. Ceea ce  nu înseamnă că cei ce supraveghează economia nu mai trebuie să-şi facă treaba“, a spus Robert Zoellick la Sidney.

Din mesajul preşedintelui Băncii Mondiale, şi de fapt al americanilor, mai făcea parte şi ideea că, poate chiar peste un an, China nu se va mai putea baza, „ca în ultimi 30 de ani“, pe modelul de creştere bazat în fond pe o inflaţie în curând greu de controlat. „Unul dintre lucrurile de care liderii chinezi sunt conştienţi este că modelul de creştere al ultimilor 30 de ani pur şi simplu nu este sustenabil“, a spus Robert Zoellick. Acuzate de lumea întreagă de exportul de inflaţie pe care îl fac printr-un dolar prea ieftin, SUA reacţionează prin fostul său subsecretar de Stat propunând unei părţi a lumii numită China să facă şi ea acelaşi lucru, dar în spiritul unui joc mai echitabil. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.