Acasă Politic Bruxelles: Catalin Ivan cere Comisiei Europene sa preseze Romania pentru modernizarea invatamantului

Bruxelles: Catalin Ivan cere Comisiei Europene sa preseze Romania pentru modernizarea invatamantului

DISTRIBUIȚI

104261 – 23092011 – Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan cere Comisiei Europene să pună presiune pe autorităţile din România, astfel încât ţara noastră să se poată alinia la priorităţile prevăzute în Strategia Europa 2020 şi la noua comunicare a Comisiei privind modernizarea învăţământului superior.

”Cea mai recentă comunicare a CE privind modernizarea învăţământului superior ridică noi semne de întrebare privind sistemele educaţionale din unele state membre. Nu în toate statele membre aceste priorităţi pot fi puse în practică. Conform unui studiu recent al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, 40% din personalul didactic cu vârste până în 35 de ani vor să părăsească sistemul de învăţământ din România în următorii cinci ani”, a arătat Ivan în cadrul unei interpelări adresate Comisiei.

Cătălin Ivan consideră că România nu îşi va putea îndeplini obiectivele asumate la nivelul UE din cauza ”situaţiei dezastroase” în care se află sistemul de învăţământ din ţara noastră. Situaţie datorată, potrivit lui Ivan, măsurilor de austeritate impuse de Guvern în ultimii ani, care alungă profesorii şi elevii din sistem: tăieri de salarii, disponibilizări, închiderea şi comasarea şcolilor.

În aceste condiţii, europarlamentarul PSD cere Comisiei ”instrumente de constrângere pentru a pune presiune pe autorităţile din România ca implementarea obiectivelor UE să fie una eficientă” în ţara noastră.

Intervenţia social-democratului vine în contextul în care, ca parte a strategiei europene pentru creştere şi locuri de muncă, CE a prezentat miercuri o strategie de reformă pentru sporirea numărului de absolvenţi, îmbunătăţirea calităţii activităţii de predare şi valorificarea la maximum a posibilităţilor învăţământului superior de a contribui la ieşirea economiei UE mai puternică din criză. Strategia Europa 2020 şi noua Comunicare a Comisiei evidenţiază faptul că numărul de absolvenţi de învăţământ superior trebuie să crească, în timp ce abandonul în acest tip de învăţământ trebuie redus. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.