Acasă Politic Bruxelles: Cerere de resurse europene pentru eficientizarea energetica a imobilelor private din...

Bruxelles: Cerere de resurse europene pentru eficientizarea energetica a imobilelor private din Romania

DISTRIBUIȚI
ioan enciu

103889 – 08092011 – In cadrul dezbaterilor din Comisia de Industrie, Cercetare si Energie din Parlamentul European, eurodeputatul Ioan Enciu a cerut sa se acorde resurse financiare europene care sa sprijine investitiile de eficientizare energetica a imobilelor private, subliniind totodata ca Guvernul Romaniei nu a fost interesat pana in acest moment sa acceseze fondurile europene existente din acest domeniu. Ioan Enciu a aratat ca „in Romania aproximativ 80% din imobile sunt detinute de catre proprietari privati care nu au resursele necesare de a investi in lucrari de eficientizare energetica in conditiile in care venitul mediu este de sub 400 de euro, pensia medie este de 180 de euro, existand totodata 4,3 milioane de salariati si 5,7 milioane de pensionari”.

 

Eurodeputatul roman a subliniat ca „Guvernul Romaniei nu a dovedit pana in acest moment niciun interes in a accesa fondurile europene existente pentru renovarea energetica a imobilelor ceea ce face ca Romania sa se gaseasca in situatia in care, cel mai probabil, nu va putea indeplini tintele europene din acest domeniu”. El a mai aratat ca o alta problema in calea eficientizarii energetice tine de faptul ca oamenii trebuie sa plateasca si pierderile de energie inregistrate de distribuitori, o mare parte din vina cazand pe seama incapacitatii autoritatilor de a contribui la modernizarea marilor sisteme de distributie termica. Mai mult, europarlamentarul PSD a subliniat ca in conditiile recent anuntatei decizii a Guvernului de a nu mai acorda subventii pentru caldura, singura solutie a cetatenilor va fi debransarea de la sursele de incalzire centrala.

In final, eurodeputatul roman a cerut ca viitoarea directiva privind eficienta energetica „sa prevada un fond special pentru finantarea lucrarilor de eficientizare energetica a imobilelor private avand in vedere ca acestea consuma 44% din energia produsa in UE si in acelasi timp sunt la originea a mai mult de 80% din emisiile de gaze cu efect de sera”. Totodata, Ioan Enciu a subliniat ca aceste fonduri trebuie sa fie puse la dispozitia autoritatilor locale, avand in vedere dezinteresul total aratat de Guvern pana in acest moment. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.