Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana avertizeaza Romania in legatura cu Directiva UE privind deseurile

Bruxelles: Comisia Europeana avertizeaza Romania in legatura cu Directiva UE privind deseurile

DISTRIBUIȚI

104418 – 29092011- Comisia Europeană ia măsuri împotriva Belgiei şi României, care nu au respectat termenul-limită, şi anume 2010, stabilit pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei-cadru a UE privind deşeurile. La recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, Comisia trimite acestor statelor membre un aviz motivat, solicitându-le să se conformeze în termen de două luni. În caz contrar, Comisia poate să defere cazurile Curţii de Justiţie a UE şi să solicite sancţiuni financiare imediate. Drectiva-cadru a UE privind deşeurile instituie cadrul juridic pentru tratarea deşeurilor în UE şi introduce principii de gestionare a deşeurilor, cum ar fi principiul „poluatorul plăteşte”, stabilind o ierarhie obligatorie în materie de gestionare a deşeurilor.

 Astfel, statele membre trebuie să acorde prioritate prevenirii, apoi reutilizării, reciclării şi altor operaţiuni de valorificare, eliminarea reprezentând opţiunea cea mai puţin dezirabilă.

Statele membre aveau obligaţia ca, până la 12 decembrie 2010, să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma directivei. Întrucât Belgia şi România nu au notificat la timp Comisiei toate măsurile de implementare, aceasta le-a trimis o scrisoare de punere în întârziere. România a informat Comisia că urmează să se conformeze până în aprilie 2011. Unele regiuni din Belgia au preconizat că se vor conforma abia în noiembrie 2011 (Flandra şi Valonia) şi în ianuarie 2012 (Bruxelles). Deoarece legislaţia necesară nu a fost încă adoptată în niciunul dintre cele două state membre, Comisia a decis să trimită un aviz motivat.

Conform unei noi politici, dacă statele membre nu transpun legislaţia UE în legislaţia naţională în termenul prevăzut, Comisia poate solicita Curţii impunerea de sancţiuni financiare încă de la prima sesizare a acesteia, fără a fi nevoie să solicite o a doua hotărâre. Această politică a fost adoptată în noiembrie 2010 şi a intrat în vigoare la 15 ianuarie 2011.

Cantitatea de deşeuri produse în UE creşte constant, în fiecare an fiind generate trei miliarde de tone. Directiva-cadru privind deşeurile vizează disocierea creşterii economice de generarea deşeurilor şi stabileşte un cadru juridic pentru tratarea deşeurilor pe teritoriul UE. Scopul urmărit este protecţia mediului şi a sănătăţii umane prin prevenirea efectelor negative ale producerii şi gestionării deşeurilor. În ianuarie 2011, Comisia a deschis proceduri în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 23 de state membre, din cauza nerespectării Directivei-cadru privind deşeurile. Dintre cele 23 de cazuri iniţiale, rămân deschise 16, din care 13 (inclusiv Belgia şi România) se află în prezent în stadiul de aviz motivat. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.