Acasă Politic Bruxelles: Prima strategie ampla pentru relatiile externe ale UE in sectorul energiei

Bruxelles: Prima strategie ampla pentru relatiile externe ale UE in sectorul energiei

DISTRIBUIȚI

103867 – 07092011 – În contextul actual, în care pieţele energetice mondiale sunt în continuă schimbare, obţinerea securităţii energetice a Uniunii Europene presupune o coordonare adecvată în interiorul Uniunii şi adoptarea unei poziţii ferme şi pline de încredere pe plan extern. Comisia Europeană a adoptat miercuri o comunicare pe tema securităţii aprovizionării cu energie şi a cooperării internaţionale, în care prezintă pentru prima dată o strategie amplă pentru relaţiile externe ale UE în sectorul energiei. Abordarea detaliată de Comisie are în centrul său îmbunătăţirea coordonării între statele membre pentru identificarea şi realizarea în practică a priorităţilor clare ale politicii energetice pe plan extern.

Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a declarat în legătură cu acest subiect: „Politica energetică a UE a cunoscut progrese reale în ultimii ani. Uniunea trebuie să extindă acum realizările obţinute în cadrul vastei sale pieţe energetice interne dincolo de graniţele sale pentru a asigura aprovizionarea cu energie a Europei şi a promova parteneriatele internaţionale în acest sector. De aceea, Comisia propune astăzi o abordare coerentă a relaţiilor cu ţările terţe în domeniul energiei. Aceasta presupune îmbunătăţirea coordonării interne, pentru ca UE şi statele sale membre să poată acţiona împreună şi să se exprime într-un singur glas”.

Alături de această comunicare, Comisia a propus o decizie de creare a unui mecanism de schimb de informaţii cu privire la acordurile interguvernamentale din domeniul energiei, încheiate între statele membre şi ţările terţe. Procedura de notificare deja aplicabilă acordurilor din sectorul gazelor va fi astfel completată şi extinsă la toate formele de energie. Mecanismul va oferi totodată un instrument care va permite schimbul de informaţii la nivelul UE înainte şi după negocierile cu ţările terţe. Obiectivul mecanismului propus este de a consolida poziţia de negociere a statelor membre în relaţia cu ţările terţe, asigurând totodată securitatea aprovizionării, funcţionarea corectă a pieţei interne şi certitudinea juridică necesară realizării de investiţii

Procentul energiei importate în UE – în prezent 80% pentru petrol şi 60% pentru gaze – este în continuă creştere. Deciziile luate la nivel naţional şi acordurile statelor membre cu ţări terţe au un impact considerabil asupra dezvoltării infrastructurii energetice, precum şi a aprovizionării cu energie a Uniunii Europene în ansamblu. Interesele UE trebuie să fie mai bine promovate în relaţiile cu ţările de tranzit şi cu cele producătoare de energie. Totodată, datorită noilor tipare ale cererii şi ofertei de pe pieţele energetice globale şi concurenţei sporite în ce priveşte resursele, UE trebuie să îşi valorifice forţa sa cumulată în relaţiile externe din domeniul energiei.

În concordanţă cu Strategia Energie 2020, comunicarea prezentată astăzi propune întărirea dimensiunii externe a politicii energetice a UE prin creşterea transparenţei între statele membre în ceea ce priveşte acordurile energetice cu ţările terţe, precum şi printr-o mai bună coordonare în momentul abordării ţărilor partenere, al definirii poziţiei în cadrul organizaţiilor internaţionale şi al stabilirii unor parteneriate energetice ample cu principalele ţări partenere.

Strategia enumeră 43 de acţiuni concrete, printre care şi următoarele: statele membre vor avea obligaţia de a face schimb de informaţii în legătură cu acordurile internaţionale încheiate cu ţări terţe în sectorul energiei. Sunt incluse aici şi acordurile aflate în curs de negociere. De la caz la caz, Comisia poate furniza o opinie cu privire la conformitatea acestor acorduri cu legislaţia europeană şi cu obiectivele Uniunii în materie de securitate a aprovizionării; acordurile energetice cu ţări terţe vor putea fi negociate şi la nivelul UE, atunci când acest lucru este necesar pentru a atinge obiectivele fundamentale ale Uniunii. Este cazul negocierii acordului cu Azerbaidjan şi Turkmenistan cu privire la un gazoduct trans-caspic, pentru care a fost solicitat un mandat specific din partea Consiliului; UE va propune un nou parteneriat pentru proiecte legate de sursele regenerabile de energie cu ţările din sudul Mediteranei; UE va promova în cadrul discuţiilor multilaterale, inclusiv în cadrul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), elaborarea unor standarde internaţionale obligatorii în domeniul securităţii nucleare şi îşi va stabili ca obiectiv extinderea evaluărilor de securitate nucleară la ţările vecine; politica de dezvoltare a UE va acorda o atenţie sporită obiectivului de facilitare a accesului la o energie durabilă pentru ţările cel mai puţin dezvoltate şi în curs de dezvoltare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.