Acasă Politic Bucuresti: A murit renumitul chirurg Alexandru Pesamosca

Bucuresti: A murit renumitul chirurg Alexandru Pesamosca

DISTRIBUIȚI

103715 – 01092011 – Profesorul Alexandru Pesamosca, unul din cei mai cunoscuti chirurgi pediatri din tara noastra, a murit, joi dimineata, din cauza unor afectiuni cardiace si renale. Doctorul Pesamosca fusese internat la Spitalul Floreasca din Capitala. Colegiul Medicilor din România își exprimă regretful pentru trecerea în neființă a profesorului Pesamosca, unul dinre cele mai importante repere ale medicinei românești.

Chirurgul care a avut o cariera de peste 60 de ani a fost transferat, in ultimele zile, la Spitalul Budimex, unde a lucrat cea mai mare parte a carierei sale.

Alexandru Pesamosca, in varsta de 81 de ani, a locuit, din anul 1984, in Spitalul „Marie Curie”, intr-o camaruta. El a declarat, in urma cu doi ani, ca a avut o casa, in care locuia cu sotia si copiii sai, dar, dupa moartea acestora, nu a mai vrut sa intre acolo.

Alexandru Pesamosca s-a nascut in 1930 la Constanta. A absolvit Facultatea de Medicina Generala la Bucuresti in anul 1954 si a fost repartizat intr-un sat de langa Fetesti, unde a profesat timp de 3 ani.

Ulterior a devenit chirurg pediatru, realizand peste 40.000 de operatii la spitale de renume, precum Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” si Budimex din Capitala.

Alexandru Pesamosca a operat si in strainatate (China, Franta, Italia, Republica Moldova etc), dobandind prestigiu international in domeniul chirurgiei pediatrice.

Doctorul Alexandru Pesamosca a fost ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian si Sfantul Nicolae-Brancoveanu, aflata in curtea spitalului Marie S. Curie (fostul Budimex) si presedinte al Asociatiei ,,Asezamantul Social Sfintii Martiri Brancoveni”. In trecut, Patriahul Romaniei a fost de acord sa fie ingropat acolo, fiind ctitor de biserica.

Alexandru Pesamosca a salvat de la infirmitate pe viata sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerati fara speranta si inoperabili de catre ceilalti medici. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.