Acasă Politic Bucuresti: Cinci persoane trimise in judecata pentru un prejudiciu de 31 milioane...

Bucuresti: Cinci persoane trimise in judecata pentru un prejudiciu de 31 milioane lei la fosta Petromservice

DISTRIBUIȚI

104180 – 21092011 – Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  au dispus, prin rechizitoriu, la data de 19 septembrie 2011, trimiterea în judecată a inculpaţilor Gheorghe Şupeală, Zizi Anagna stopol pentru săvârşiriea infracţiunii de delapidare, precum şi a inculpaţilor Gyory Kiss Laszlo, Mariana Iordăcehescu şi Ionuţ Adrian Eftime pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare şi spălare a banilor. Conform probatoriul administrat în cauză, în perioada februarie-martie 2008, Şupeală Gheorghe, în calitate de director general şi Zizi Anaganstopol, în calitate de director financiar al S.C. Petromservice S.A. (în prezent S.C. P.S.V. Company S.A.)

 

au încheiat cu două societăţi comerciale cu răspundere limitată, reprezentate de Gyorgy Kiss Laszlo şi Mariana Iordăchescu, trei contracte de prestări servicii având ca obiect realizarea unor studii în schimbul sumei totale de 7.028.068 euro, exclusiv TVA. În baza acestor contracte, în cursul lunii aprilie 2008, Petromservice  a transferat în conturile bancare ale celor două societăţi antemenţionate, precum şi a  unei alte societăţi comerciale suma totală de 30.981.025 Ron.

Realizarea convenţiilor a fost intermediată de către Ionuţ Adrian Eftime, care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nicio calitate în cadrul niciuneia dintre societăţile menţionate.

Din probele administrate a mai rezultat că acele trei contracte au avut un caracter fictiv, împrejurare cunoscută de toţi inculpaţii, singurul scop al tranzacţiilor fiind justificarea formală a operaţiunilor prin care suma menţionată a fost scoasă din patrimoniul Petromservice şi transferată în patrimoniul lui Eftime. Transferul s-a realizat cu ajutorul inculpaţilor Kiss şi Iordăchescu, care au primit în schimb un comision de 10% din valoarea contractelor.

Totodată, a mai rezultat că la încheierea contractelor nu a fost respectată procedura internă a societăţii pe acţiuni de realizare a achiziţiilor, neexistând o nevoie reală de achiziţionare a acestor servicii, întrucât nu au fost valorificate ulterior în activitatea societăţii, iar preţurile au fost stabilite în mod arbitrar şi au fost achitate înainte de prestarea serviciilor.

Mai prezintă relevanţă şi faptul că firmele care urmau să presteze serviciile nu aveau experienţă în domeniu şi nici posibilitatea reală de a-şi îndeplini această obligaţie, iar înscrisurile  prin care Petromservice documentează activitatea desfăşurată în baza acestor contracte sunt lipsite de valoare economică, reprezentând copii ale unor articole de presă sau ale unor referate descărcate de pe internet.

În vederea ascunderii provenienţei sumelor dobândite în modalitatea descrisă anterior şi pentru a putea dispune transferul lor în afara României, au fost efectuate mai multe tranzacţii în care au fost implicate companii offshore  la care inculpaţii Kiss şi Eftime aveau calitatea de beneficiari reali şi pe care le controlau în mod direct. Astfel, Kiss şi Iordăchescu au încheiat contracte prin care prestarea serviciilor a fost subcontractată în mod fictiv către două societăţi înmatriculate în Cipru.

Ulterior, folosind aceste înscrisuri, Kiss a dispus, în perioada aprilie – mai 2008, transferul sumei totale de 6.868.093 euro în contul deschis la o bancă din Bulgaria de  o companie controlată de Eftime, de unde acesta a retras-o numerar. Diferenţa dintre suma încasată de Petromservice şi cea transferată lui Eftime, în cuantum de 2.920.269 Ron, reprezentând comisionul pentru activitatea de intermediere, a ajuns în patrimoniile inculpaţilor Kiss şi Iordăchescu, fie direct în conturile bancare ale acestor persoane, fie indirect în conturile unor societăţi pe care aceştia le controlau.

Prejudiciul cauzat S.C. PSV Company  S.A. (fostă Petromservice S.A.) se cifrează la valoarea de 30.981.025 Ron.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra unor bunuri imobile deţinute de cei cei inculpaţi, precum şi a unui autoturism şi a conturilor bancare deţinute de inculpatul Eftime Ionuţ Adrian.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.