Acasă Politic Bucuresti: Demers diplomatic al ministrului roman al Justitiei in Olanda si Marea...

Bucuresti: Demers diplomatic al ministrului roman al Justitiei in Olanda si Marea Britanie

DISTRIBUIȚI

103789 – 05092011 – Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va efectua, în perioada 6-9 septembrie 2011, o vizită de lucru în Olanda şi Marea Britanie. Din delegaţia condusă de ministrul Justiţiei fac parte subsecretarul de stat Radu Ragea şi directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla. Vizita se înscrie în seria demersurilor diplomatice ale demnitarului român în vederea prezentării ultimelor evoluţii în materia reformei în Justiţie, confirmate prin evaluarea europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din 20 iulie 2011. În Olanda, demersul diplomatic va debuta cu întâlnirea ministrului Predoiu cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, unde vor fi prezentate noutăţile în materie legislativă pentru stimularea mediului de afaceri,

cu accent pe Noul Cod Civil al României, şi va continua cu discuţii bilaterale cu omologul olandez, Ivo Opstelten şi cu ministrul pentru Afaceri Europene, Ben Knapen. Alături de subiectele de interes pentru MCV, cu importanţă majoră mai ales în contextul eforturilor tehnice şi diplomatice ale României de pregătire a aderării la spaţiul Schengen,  discuţiile se vor axa şi pe dosare aflate pe agenda europeană, în dezbaterea consiliului JAI, cooperarea judiciară româno-olandeză  şi proiecte de cooperare bilaterală între cele două state. În aceeaşi perioadă, ministrul Justiţiei se va întâlni cu membri ai Cabinetului olandez, cu membrii comisiilor parlamentare pentru Afaceri Europene, respectiv Justiţie şi Securitate, şi va discuta chestiuni de interes comun legate de organizarea sistemului judiciar şi de funcţionarea instanţelor în cadrul vizitei pe care o va efectua la Consiliul Judiciar olandez.

Demersul diplomatic va continua în Marea Britanie, prin întâlnirea bilaterală cu omologul britanic, Kenneth Clarke, şi cu Lord Phillips, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Marii Britanii. Alături de subiectele de interes pentru MCV, discuţiile se vor axa pe cooperarea bilaterală, în special în recuperarea creanţelor, reformele legislative menite să sprijine mediul de afaceri şi alte chestiuni de interes comun. În continuarea vizitei, ministrul Justiţiei va vizita SOCA (Serious Organized Crime Agency) şi va purta discuţii cu David Lidington, ministru pentru Europa, reprezentanţi ai mediului de afaceri britanic şi reprezentanţi de vârf ai Comisiei Juridice a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic.

“Vom efectua două vizite, la Haga şi Londra, ambele foarte importante pentru agenda noastră. Partenerii olandezi şi britanici au manifestat un interes cert pentru acest dialog. Suntem, la rândul nostru, interesaţi de percepţia interlocutorilor asupra construcţiei europene. E important să considerăm dinamica construcţiei europene în perspectivă, nu numai prin prisma status quo-ului prezent. România se prezintă după două rapoarte europene consecutive, care sunt în general pozitive, cel din februarie şi cel din iulie 2011, privind MCV. România îşi va continua reformele structurale în sistemul judiciar, spre beneficiul propriilor cetăţeni şi companii. Graţie şi acestor reforme, România îşi va putea fructifica în viitor atuurile legate de poziţia geografică, de resursele demografice, de capacitatea de a furniza securitate, inclusiv securitate alimentară, şi altele. Perioada imediat următoare poate fi extrem de dificilă şi de aceea este nevoie să ne clarificăm opţiunile. Avem nevoie de mai mult europenism. Euroscepticismul şi tentaţia slăbirii legăturilor europene oferă doar iluzia periculoasă că te poţi descurca mai bine pe cont propriu. Proiectul european ţine de raţionalitate, dar şi de dorinţa naţiunilor europene şi a cetăţenilor europeni de a fi împreună într-un spaţiu de securitate, libertate şi justiţie. Dorim să discutăm deschis cu partenerii olandezi şi britanici despre Justiţie din perspectiva Programului Stockholm şi a agendei JAI. Dorim o discuţie vie, onestă, constructive şi pragmatică, încadrată în logica construcţiei europene şi al viitorului nostru comun. Scopul nostru este consolidarea poziţiei României şi continuarea proceselor de integrare europeană”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Vizita de lucru în cele două state membre are şi o latură importantă axată pe componenta penitenciare. În acest sens, subsecretarul de stat, Radu Ragea şi directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, vor efectua vizite la centre importante de detenţie din Rotterdam şi din Kent/Peterborough şi vor purta discuţii cu conducerea  sistemului penitenciar din ambele ţări. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.