Acasă Politic Bucuresti: Ecologistii din PSD vor dezbatere pentru modificarea Legii Minelor

Bucuresti: Ecologistii din PSD vor dezbatere pentru modificarea Legii Minelor

DISTRIBUIȚI

104039 – 14092011- Presedintele Forumului Naţional al Ecologiştilor din PSD, Carmen Moldovan, saluta si sustine actiunea initiata de organizatiile „Alburnus Maior”, „Salvati Bucurestiul”, „Transilvania Verde” si „MaiMultVerde” prin care solicita Comisiei de Industrii si Servicii din Parlamentul Romaniei organizarea unei dezbateri publice privind propunerea legislativa de modificare si completare a Legii Minelor. Carmen Moldovan este de parere ca analiza Legii Minelor realizata de catre organizatiile implicate este una extrem de pertinenta. De aceasta analiza ar trebui sa tina cont toti parlamentarii atunci cand vor vota Legea Minelor.  Una din cele mai grave observatii semnalate de ONG-uri este legata de derogarile de la legea cadru privind exproprierile.

Astfel, proiectul legii minelor propune extinderea acestui mecanism, astfel incat exproprierile sa poata fi realizate si de companii private, titulari ai licentelor de exploatare, nu doar de catre stat – ceea ce este, evident, inacceptabil si periculos prin precedentele pe care le poate genera. Se incalca si Constitutia, dar si Legea nr 33/1994 privind exproprierile pentru cauza utilitate publica. Aceste incalcari nu pot fi tolerate, si de aceea am luat decizia sustinerii acestor amendamente.

            „Legea Minelor trebuie modificata, pentru a se garanta ca exproprierile trebuie realizate doar in cazuri strict reglementate, si cu implicarea responsabila a statului. Este, in plus, fundamental ca proiectul nociv de la Rosia Montana sa nu capete prin aceasta lege un paravan care sa permita abuzuri”, a afirmat social-democrata.

Carmen Moldovan a declarat ca deja presedintele PSD, Victor Ponta, a depus o serie de amendamente la Legea Minelor astfel incat aceasta sa nu se aplice in cazul proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana sau in cazul altor exploatari similare. „Voi sustine acele amendamente si voi incerca sa promovez si celelalte amendamente dorite de organizatiile non-guvernamentale. Personal, daca parlamentarii coalitiei de guvernare nu vor accepta amendamentele noastre, voi face tot ce pot pentru blocarea acestui proiect de lege in forma actuala”, a subliniat Carmen Moldovan. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.