Acasă Politic Bucuresti: Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% in trimestrul II

Bucuresti: Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% in trimestrul II

DISTRIBUIȚI

103824 – 06092011 – Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 137.661,5 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul I 2011, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126.994,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,4% faţă de trimestrul II 2010.

Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate cu 4,9%, urmată de agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (+3,4%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de comerţ, repararea automobilelor   şi articolelor casnice; hoteluri   şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (+0,9%) şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (-1,9%) şi în alte activităţi de servicii (-5,5%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o

creştere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2011 cererea internă a crescut cu 2,4 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cât şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2011 a fost de 233718,2 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,6% faţă de semestrul I 2010. Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din industrie (+7,3%), agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (+2,5%) şi comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (+1,0%).

Consumul final total s-a diminuat cu 1,7% în semestrul I 2011, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielii pentru consumul final a administraţiilor publice.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o scădere cu 1,7 puncte procentuale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.