Acasă Politic Bucuresti: Renate Weber: “Comisia Europeana a venit cu o propunere indrazneata de...

Bucuresti: Renate Weber: “Comisia Europeana a venit cu o propunere indrazneata de reglementare a regimului Schengen”

DISTRIBUIȚI

104097 – 16092011 – Eurodeputatul liberal Renate Weber saluta propunerea lansata vineri de Comisia Europeana privind un nou regim Schengen, considerand-o „un pas inainte in intarirea dimensiunii comunitare a UE”.„Cred ca Schengen este cea mai reprezentativa concretizare a integrarii europene, din punctul de vedere al cetatenilor europeni. Circulatia libera in spatiul Schengen a dat si da acestora dimensiunea cetateniei europene, iar Comisia Europeana a venit cu o propunere indrazneata de reglementare a regimului Schengen”, considera Renate Weber, coordonatoare din partea grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE).

 

 

Potrivit propunerii, posibilitatea reintroducerii controlului la frontierele unui stat din zona Schengen ar urma sa fie limitata, iar procesul de luare a deciziei va fi transferat de la nivel national, la nivel comunitar – mai exact, la nivelul Comisiei, cu implicarea Parlamentului European.

Noul regim Schengen prevede numai doua situatii clare in care un stat membru poate solicita Comisiei reintroducerea controalelor la frontiera: ordine publica si siguranta nationala.

Doar in situatii exceptionale, care nu pot fi prevazute (atacuri teroriste, epidemii etc), un stat membru poate decide unilateral restabilirea controlului la frontierele sale, insa numai pentru o perioada de 5 zile, timp in care trebuie sa notifice Comisia, iar apoi se aplica procedura normala (decizia continuarii/incetarii acestei masuri este luata de catre CE).

Renate Weber considera ca „daca acest nou sistem ar fi fost deja implementat, deciziile inacceptabile luate de unele state membre in primavara asta ar fi putut fi evitate”.

Pe de alta parte, eurodeputatul liberal avertizeaza ca „prevenirea oricarei incalcari a spiritului Schengen nu este doar o chestiune de ajustare a legislatiei, ci ar trebui sa implice si condamnarea la nivel politic a fiecarei tari care ar incalca obligatia, prevazuta in Tratat, de a mentine frontierele deschise.

Comisia, precum si Parlamentul European, trebuie sa fie pregatite sa denunte ferm orice inalcare viitoare a spiritului Schengen de catre un stat membru”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.