Acasă Politic Bucuresti: Sorin Blejnar ar vrea o relatie mai stransa intre Fisc si...

Bucuresti: Sorin Blejnar ar vrea o relatie mai stransa intre Fisc si contribuabili

DISTRIBUIȚI

104266 – 23092011 – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) a organizat prima întâlnire a conducerii instituţiei cu reprezentanţi ai contribuabililor pentru informarea acestora cu privire la recentele modificări legislative, respectiv O.G. nr. 29/2011 pentru modificarea şi completarea O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală şi O.G. nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Din partea conducerii agenţiei au participat Sorin Blejnar, preşedintele A.N.A.F. şi directori ai direcţiilor de specialitate. „Aceste întâlniri cu contribuabilii fac parte din strategia A.N.A.F. de îmbunătăţire a relaţiei Fisc – contribuabil.

 

Prin natura meseriei am vizitat câteva administraţii europene şi am constatat că legătura între contribuabili şi Fisc este mult mai strânsă. Vrem să venim cât mai mult în sprijinul contribuabilului, printr-o legislaţie cât mai coerentă şi mai corect aplicată, pe de-o parte, dar şi prin combaterea evaziunii fiscale pentru eliminarea concurenţei neloiale, pe de altă parte. Încercăm să fim altfel! Nu ştiu dacă vom reuşi să fim de mâine o instituţie mai corectă, mai eficientă şi mai apropiată de contribuabil, dar vă promit că ne străduim. Consider că astăzi, din punct de vedere al eficienţei şi transparenţei activităţii A.N.A.F. suntem într-o etapă net superioară faţă de anii precedenţi, iar timpul va dovedi dacă ceea ce am făcut sau vom face a fost bine sau nu”, a declarat preşedintele A.N.A.F., în timpul reuniunii.

Subiectele abordate au vizat mai ales: simplificarea sistemului declarativ şi de plată; măsuri de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate financiară; întărirea disciplinei fiscale şi combaterea evaziunii fiscale;

Principalele măsuri de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate financiară discutate sunt: reglementarea unui regim juridic special al penalităţilor de întârziere aferente creanţelor fiscale principale eşalonate la plată; încurajarea plăţii voluntare a obligaţiilor fiscale restante la data de 31.08.2011 prin anularea penalităţilor de întârziere; modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor fiscale în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligaţiilor principale în ordinea vechimii acestora şi apoi a accesoriilor; eliminarea obligaţiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an de la data începerii lucrărilor sau de la ultima decontare; reglementarea posibilităţii organului fiscal de a înscrie în certificatul de atestare fiscală şi creanţele certe, lichide şi exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la entităţile care realizează achiziţiile publice; clarificarea regimului juridic al procedurii de revendicare a unor perioade fiscale verificate în sensul declanşării revendicării numai după comunicarea unei decizii de revendicare, care poate fi contestată la structura specializată în soluţionarea contestaţiilor; îmbunătăţirea relaţiei contribuabil – administraţie fiscală prin reglementarea obligaţiei organului fiscal de a include în raportul de inspecţie fiscală atât punctul de vedere al contribuabilului cu privire la constatările inspecţiei fiscale, cât şi opinia sa, argumentată în drept şi în fapt, faţă de acest punct de vedere.

            A.N.A.F. va continua seria acestor întâlniri, astfel încât să fie asigurată o cât mai largă reprezentare a diferitelor categorii de contribuabili şi pentru a acoperi cât mai bine problematica legată de modificările legislative. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.