Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu il confirma pe Mircea Geoana: Romania adera ”partial” la...

Bucuresti: Traian Basescu il confirma pe Mircea Geoana: Romania adera ”partial” la Spatiul Schengen

DISTRIBUIȚI

 – 103710 – 01092011 – Președintele Traian Băsescu a dat de înțeles, indirect, că România ar putea adera parțial la Spațiul Schengen în acest an. Opinia a fost formulată cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române. ”Obiectivele noastre prioritare nu se schimbă, pe fond, față de anii trecuți – ele rămân aceleași – consolidarea poziției noastre în UE și NATO. Până acum am reușit mai bine în consolidarea poziției noastre în NATO decât în UE. Va

trebui să facem un efort pentru o consolidare credibilă în interiorul UE. Dacă discutăm despre obiectivele noastre în interiorul UE, în următoarele 12 luni va fi aderarea integrală la Spațiul Schengen. Sper ca la următoarea întâlnire, în septembrie 2012, să nu mai treceți prin control de frontiere – și dumneavoastră aveți o misiune importantă aici”, a afirmat șeful statului. Acesta a mai spus că România va deveni stat membru Schengen în acest an, însă ”problema e cât de largă va fi deschiderea”. Țara noastră trebuie să obțină, la reuniunea JAI din această lună, un calendar de aderare. Ce se întâmplă în septembrie, ce se întâmplă în primele luni ale anului viitor – JAI să dea un calendar precis procesului de aderare”, le-a spus Băsescu diplomaților români.

Despre o aderare parțială a României la Spațiul Schgengen a vorbit, recent, și președintele Senatului, Mircea Geoană, care, într-un recent interviu acordat publicaţiei austriece Die Presse, a amintit despre corupţia din România ca principală cauză a neaderării, până acum, a ţării noastre la Spaţiul Schengen. Geoană anunța, cu această ocazie, că în toamna acestui an am putea asista la o premieră în această zonă, mai exact la o aderare “limitată” a ţării noastre la Spaţiul Schengen. “Din păcate, circumstanţele nu sunt normale. Din punct de vedere tehnic şi procedural, totul este aşa cum ar trebui”, a afirmat Geoană, reamintind suspiciunile unor state europene în legătură cu corupţia din ţara noastră.

  “Există suspiciuni din partea unor state membre UE, în legătură cu corupţia. (…) La Berlin, nu este exclus faptul ca, în toamnă, România – cel puţin în ceea ce priveşte intrarea pe calea aerului – s-ar putea alătura acestei zone, dar vor rămâne în discuţie frontierele terestre şi maritime”, spunea președintele Senatului.

Adversarii extinderii Spaţiului Schengen se referă, în mod repetat, la problemele României în lupta împotriva corupţiei, cu toate că, în ultimul său raport de ţară, Comisia Europeană a salutat anumite eforturi pentru continuarea reformelor. Preşedintele Senatului recunoştea că România are, încă, probleme cu vama şi protecţia la frontieră şi şi-a exprimat încrederea că anchetele în dosarele în care oficialii români sunt suspectaţi de corupţie vor continua, cu atât mai mult cu cât rezultatele sunt aşteptate de întreaga societate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.