Acasă Politic Bucureşti: Şi PDL se opune reorganizării administrative, spune preşedintele Traian Băsescu

Bucureşti: Şi PDL se opune reorganizării administrative, spune preşedintele Traian Băsescu

DISTRIBUIȚI

„Nu am identificat nici pe Margaret Thatcher nici pe Ronald Reagan în PDL”  Pensionarii au înţeles azi că era mai bună reducerea temporară a pensiilor decât mărirea TVA  Nici una dintre ţările UE nu poate face faţă competiţiei globalizării104108 – 18092011 – În principiu, nu sunt un suporter al comasării alegerilor decât dacă exista o justificare. De exemplu dacă guvernul spunea că amână alegerile locale pentru a face reorganizarea administrativă şi apoi organiza alegeri locale pe noua împărţire teritorială. Statul trebuie subţiat în teritoriu, a declarat duminică, la PRO TV, preşedintele Traian Băsescu. „Cum poate prevala interesul de partid de a menţine funcţiile în teritoriu – şi nu doar UDMR se opune, vedeţi-vă de treabă, şi PDL se opune,

 

dar nu o spune public – faţă de interesul naţional de a reduce birocraţia? Despre vizita peste Ocean, Traian Băsescu a apreciat că a fost foarte bine pregătită. „În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Obama ceea ce a ţinut să se precizeze este că SUA doreşte la frontiera răsăriteană a NATO o ţară puternică. În Parteneriatul Strategic cu SUA componenta de securitate este importantă, dar este balansată cu investiţii americane în România, cu colaborarea pe diverse domenii. Imediat după ce s-a vorbit de instalarea unui scut american, companiile americane de cea mai mare dimensiune, precum Exxon Mobil sau Chevron, au apărut pe piaţa românească pentru că se simt deplin sigure Americanii nu vorbesc de trei ori despre o afacere. El vine o dată, îţi face o propunere, e de acord s-o negocieze 50 de zile de dimineaţă până noaptea târziu. Dar când s-a terminat negocierea, lucrurile trebuie să se desfăşoare. Ei nu au stilul balcanic de a face afaceri. A fost totuşi o companie care s-a balcanizat în România. Vorbim de Bechtel. A fost un contract nefericit. În cele din urmă, şi eu am afirmat acest lucru chiar la Ambasada României de la Washington, poate calificarea a fost prea dură, dar este clar că partea română a încercat să fure voturi anunţând acest proiect şi dând impresia că se va construi şi toată lumea a fost fericită pe traseul autostrăzii. Pe de altă parte, Bechtel, la dimensiunile pe care le are, nu putea să nu ştie că România nu are resurse financiare individuale pentru un asemenea proiect”.

Despre avioanele F16, preşedintele a subliniat că România nu are resurse să le achiziţioneze, dar SUA au propus un plan prin care să se doteze ţări din zona răsăriteană a Europei cu avioane F16 noi. „Discuţia a fost că nu ne putem angaja într-un astfel de proiect, pentru că nu avem resurse în acest moment. Nu putem plăti miliarde în următorii ani, dar am putea plăti câteva sute de milioane. Nu există o presiune din partea americană pentru achiziţionarea de avioane”.

Despre măsurile privind reducerea deficitului bugetar, în special la pensii, preşedintele Băsescu este convins că pensionarii au înţeles azi că era mai bună reducerea temporară a pensiilor decât mărirea TVA, care a adus o explozie de preţuri. „Guvernul nu trebuie să facă planuri noi, trebuie să le implementeze pe cele stabilite. Să accelereze absorbţia de fonduri europene, să creeze locuri de muncă. La noi, miniştrii, secretarii de stat şi funcţionarii nu plătesc pentru ceea ce nu fac. Ei sunt puşi acolo să facă. Eu nu spun că Guvernul nu face nimic. Spun că în partea economică, după ce ne-am reechilibrat economic, decizii care să creeze locuri de muncă sunt fundamentale. Avem 4,9 milioane şomeri şi 4,2 milioane angajaţi. În orice stat guvernul ar face prioritate zero locuri de muncă. Nu s-a putut cât aveam de acoperit deficitele macroeconomice, dar acum se poate, ne-am stabilizat. Guvernul trebuie să profite de ceea ce are fără să-l coste: banii europeni. Trebuie să echilibrăm numărul de oameni care au serviciu cu numărul de pensionari. Ce poate face guvernul? Să mişte lucrurile la Oltchim, la Arpechim la Roşia Montană. Vorbesc public despre nişte propuneri abia după ce le-am discutat cu guvernul şi când văd că nu se mişcă lucrurile. Vorbesc public pentru a pune presiune pe Guvern”.

Desore Roşia Montană, Traian Băsescu a precizat că se bucură că a provocat această dezbatere publică. „Am să-i invit pe specialişti să bea apă din iazul de decantare de la Roşia să ne demonstreze că nu sunt cianuri”.

Despre Statele Unite ale Europei Traian Băsescu a atenţionat că dacă proiectul nu va fi dus la îndeplinire, nici una dintre ţările UE nu poate face faţă competiţiei globalizării. Nici Germania, nici România, sigur Germania nu va face faţă mai puţin dureros.

Despre reacţia Rusiei la scutul american antirachetă, Traian Băsescu a spus: „E esenţial să discutăm cu Federaţia Rusă şi să-i aducem necesarele explicaţii din care să înţeleagă că Scutul nu e o acţiune ostilă împotriva ei”.

Despre speculaţiile politice dezbătute în ultima vreme, preşedintele a subliniat că „nu am identificat nici pe Margaret Thatcher nici pe Ronald Reagan în PDL. Când le-am spus la Şcoala de Vară de aceşti doi politicieni, le-am spus ca despre două modele ale mele”. – ww.promptmedia.ro

 


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.