Acasă Politic Chisinau: Pesimism fata de reluarea consultarilor in format 5+2 in problema transnistreana

Chisinau: Pesimism fata de reluarea consultarilor in format 5+2 in problema transnistreana

DISTRIBUIȚI

104272 – 23092011 – Pe 22 septembrie la Moscova, în cadrul consultărilor în format 5+2, a fost luată decizia de reluare a procesului de negocieri politice oficiale în acest format privind reglementarea conflictului transnistrean, anunţă serviciul de presă al Guvernului de la Chisinau, citat de Romanian Global News.

Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă aprecierea faţă de toţi actorii implicaţi pentru iniţiativa manifestată în acest sens, reiterează caracterul prioritar al procesului de reintegrare teritorială şi reafirmă angajamentul de a continua eforturile în sensul identificării unei soluţii paşnice şi durabile pentru reglementarea definitivă a acestui conflict.

„Apreciez pozitiv această decizie pentru că toate întrebările referitor la regiunea transnistreană sunt prioritare pentru noi. Am păşit în direcţia potrivită, pentru că această chestiune a fost pusă din nou la un nivel responsabil. Decizia luată presupune un lucru mai insistent şi un dialog la nivel oficial”, a remarcat Giedrius Čekuolis, reprezentantul special al preşedenţiei în exerciţiu al OSCE pentru conflictele îndelungate.

Giedrius Čekuolis a apreciat că la masa de dialog părţile s-au înţeles foarte bine. „Câţi ani se pot purta aceste convorbiri pe sub masă, ţinând cont că sunt întrebări importante pentru ambele părţi ale Nistrului? Aşa că, mâinile pe masă şi purcedem la un alt nivel de dialog! Dacă s-ar fi continuat pe vechi, nu exista nicio perspectivă pentru nimeni. Unica ieşire din situaţie este oficializarea negocierilor 5+2″, a declarat expertul lituanian.

Pe de alta parte observatori avizati ai negocierilor, inclusiv diplomati occidentali, au declarat ca sunt pesimisti in ceea ce priveste rezultatele concrete ale negocierilor. „Sa nu fie mai mult un exercitiu de PR al Moscovei in preajma alegerilor din Rusia”, a opinat unul dintre ei.

„Cert este ca Moscova va face tot posibilul pentru a-si mentine controlul in Transnistria si pentru utilizarea acestei regiuni ca si cap de pod in recapatarea pozitiile pierdute in restul teritoriului Republicii Moldova”, este de parere un alt diplomat occidental in post la Chisinau. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.