Acasă Politic Comisia Europeană: „Nicio ţară nu poate părăsi zona euro şi nu poate...

Comisia Europeană: „Nicio ţară nu poate părăsi zona euro şi nu poate fi forţată să facă aceasta”

DISTRIBUIȚI

103951 – 12092011 – Nicio ţară nu poate părăsi zona euro şi nu poate fi forţată să facă aceasta, a declarat Comisia Europeană (CE) în urma unei cereri a Olandei ca statele membre puternic îndatorate, precum Grecia, să fie eliminate din zonă dacă nu pot respecta regulile fiscale ale acesteia. „Nici ieşirea, nici expulzarea din zona euro nu sunt posibile potrivit Tratatului de la Lisabona, care prevede că participarea la zona euro este irevocabilă”, a declarat Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al Comisarului UE pentru Economie, Olli Rehn, reporterilor din Bruxelles.

O asemenea opţiune nu este nici măcar luată în considerare, a adăugat el. Altafaj a menţionat de asemenea că evaluarea Pactului de Stabilitate şi Creştere care stabileşte limitele datoriei şi deficitului pe care membrii zonei euro trebuie să le respecte nu a fost finalizată încă. „Încă încercăm să ne punem de acord cu ceea ce s-a propus”, a declarat purtătorul de cuvânt. Remarcile sale au urmat unei noi propuneri a guvernului olandez de a numi un nou comisar pentru disciplină bugetară care ar avea puterea de a impune diferite penalităţi ţărilor care încalcă în mod persistent regulile fiscale ale zonei euro. Printre acestea se numără plasarea acestor naţiuni sub administrarea partenerilor lor din zona monedei comune, suspendarea accesului lor la fondurile UE şi suspendarea drepturilor lor de vot. Penalitatea finală cu care s-ar putea confrunta membrii care încalcă în mod persistent regulile bugetare ar putea fi expulzarea din zona euro, au explicat prim-ministrul olandez, Mark Rutte, şi ministrul olandez al finanţelor, Jan Kees de Jager, într-un articol de opinie publicat miercuri de cotidianul britanic Financial Times.

„Pe viitor, sancţiunea finală poate fi aceea de a forţa ţările să părăsească euro”, au scris cei doi oficiali, recunoscând că Tratatul de la Lisabona va trebui amendat pentru a permite expulzarea membrilor zonei celor 17 naţiuni.

Între timp, cei care nu doresc să adere la angajamentele asumate odată cu aderarea la club şi să joace după regulile acesteia au opţiunea de a părăsi zona euro, au menţionat aceştia. „Dacă o ţară nu doreşte să se conformeze cerinţelor, atunci nu există altă opţiune decât să o părăsească”, a declarat, recent, de Jager, la Haga. „Dacă nu poţi respecta regulile, trebuie să ieşi din joc”, a adăugat el, descriind această măsură ca pe o măsură de „ultimă instanţă”. Ministrul a sugerat de asemenea că omologii săi finlandez şi german au salutat noile idei ale Olandei.

O ştire a publicaţiei Euobserver de la Bruxelles a menţionat însă joi un document legal al Băncii Centrale Europene (BCE) din 2009, potrivit căruia o ţară poate ieşi din zona euro doar la ieşirea completă din UE. În privinţa posibilităţii expulzării membrilor, studiul a descris această măsură ca fiind „imaginabilă”.

Grecia, care a devenit anul trecut prima membră a zonei cu monedă comună care a primit asistenţă financiară internaţională pentru a evita riscul intrării în incapacitate de plată a datoriei sale suverane, a reiterat în ultimele luni că nu intenţionează să părăsească clubul celor 17 naţiuni.

La o zi după ce curtea constituţională a Germaniei a confirmat participarea ţării la pachetele de salvare pentru membrii zonei euro aflaţi în dificultate, ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, a avertizat Grecia că al doilea plan pentru salvarea acesteia, aprobat în principiu în iulie, este departe de a fi sigur.

Dezbaterea unui nou pachet de salvare pentru ţara balcanică înainte ca aceasta să întrunească cerinţele de reformă pentru ca primul pachet să fie alocat în totalitate este „foarte prematură”, a declarat el într-un interviu acordat joia trecută postului de radio Deutschlandfunk. „Înţeleg că există rezistenţă în rândul populaţiei greceşti în faţa măsurilor de austeritate”, a declarat Schauble, fiind citat de cotidianul britanic The Telegraph. „Dar în cele din urmă este la latitudinea Greciei dacă poate întruni condiţiile necesare pentru apartenenţa la moneda comună. Noi nu facem rabat de la aceasta”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.