Acasă Politic Istanbul: Proiect de referinta pentru evaluarea riscurilor la locul de munca in...

Istanbul: Proiect de referinta pentru evaluarea riscurilor la locul de munca in Uniunea Europeana

DISTRIBUIȚI

103981 – 12092011 – Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) a lansat, luni, cu ocazia celui de-al XIX-lea Congres mondial pentru sănătate şi securitate la locul de muncă de la Istanbul, proiectul online interactiv de evaluare a riscurilor (OiRA). Proiectul reprezintă prima iniţiativă de facilitare a evaluării riscurilor la locul de muncă de la nivelul UE. Dezvoltat de Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), instrumentul inovator va ajuta cele 20 de milioane de microîntreprinderi şi întreprinderi mici din Europa să îmbunătăţească securitatea şi sănătatea lucrătorilor lor prin evaluarea riscurilor cu ajutorul unei aplicaţii electronice gratuite, uşor de utilizat.

“Experienţa ne arată că evaluarea corespunzătoare a riscurilor stă la baza locurilor de muncă sănătoase”, explică Jukka Takala, directorul EU-OSHA. „Cu toate acestea, efectuarea evaluărilor riscurilor poate fi destul de dificilă, mai ales pentru întreprinderile mici, deoarece nu dispun de resurse adecvate sau de cunoştinţe pentru a face acest lucru în mod eficient. Întreprinderile susţin că motivele pentru care nu realizează verificări sunt lipsa expertizei (41%) şi convingerea că evaluările riscurilor sunt prea costisitoare sau că necesită prea mult timp (38%). Prin intermediul OiRA, EU-OSHA oferă un instrument electronic gratuit pentru a depăşi aceste probleme. OiRA contribuie la eliminarea sau reducerea celor 168 000 de decese legate de muncă, 7 milioane de accidente de muncă şi 20 de milioane de cazuri de boli profesionale care se înregistrează anual în UE 27”, declară Takala.

Scopul proiectului de referinţă al EU-OSHA este să ofere asistenţă întreprinderilor mici în instituirea unui proces treptat de evaluare a riscurilor – începând cu identificarea şi evaluarea riscurilor profesionale, continuând cu decizii privind măsuri de prevenţie, identificarea măsurilor corespunzătoare, până la monitorizarea şi raportarea continuă. Scopul este reducerea poverii asupra întreprinderilor mici, prin efectuarea şi documentarea rapidă şi cu uşurinţă a evaluărilor riscurilor, menţinând totodată acurateţea.

“EU-OSHA colaborează strâns cu autorităţile şi cu partenerii sociali la nivelul UE şi la nivel naţional pentru a le pune la dispoziţie instrumentul OiRA”, continuă dl Takala. “La rândul lor, aceşti parteneri îşi vor dezvolta propriile instrumente OiRA, specifice sectoarelor şi personalizate, şi le vor oferi gratuit micilor întreprinderi.”

Colaborarea cu parteneri sociali cheie încurajează, de asemenea, adoptarea şi utilizarea instrumentului pe scară largă la nivelul întreprinderilor şi conduce la dezvoltarea unei comunităţi OiRA în care se poate face schimb de cunoştinţe şi experienţă. Instrumentul final beneficiază de sprijin şi orientări complete furnizate de EU-OSHA dezvoltatorilor.

Proiectele OiRA au fost lansate atât la nivelul UE, cât şi la nivelul statelor membre (Cipru, Belgia şi Franţa), aplicând pentru prima dată modelul de dezvoltare şi difuzare şi acoperind sectoare precum serviciile de coafură şi transporturile.

Pe baza instrumentului de succes din Ţările de Jos & de evaluare a inventarului riscurilor, instrumentul OiRA îşi propune să se bucure de acelaşi succes în întreaga Europă. De la crearea instrumentului online olandez (www.rie.nl), site-ul a fost vizitat de 1,6 milioane de ori. Aceasta este o cifră impresionantă având în vedere că Ţările de Jos sunt o ţară relativ mică, cu un număr total de aproximativ 800 000 de întreprinderi. În medie, instrumentul este descărcat de 5 000 de ori pe lună. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.