Acasă Politic Romanii din Ungaria sunt indemnati sa-si declare nationalitatea si religia la recensamantul...

Romanii din Ungaria sunt indemnati sa-si declare nationalitatea si religia la recensamantul care incepe pe 1 octombrie

DISTRIBUIȚI

104203 – 21092011 – „În perioada 1- 31 octombrie 2011 va avea loc cel de-al 15-lea recensământ din Ungaria. Recensământul din această toamnă este foarte important pentru toate instituţiile româneşti care funcţionează în această ţară, şcoală, biserică, mass-media, etc., deoarece este foarte posibil ca în viitorul apropiat existenţa acestor instituţii şi susţinerea funcţionării lor de către statul maghiar să fie strâns legată de numărul celor care o compun. La recensământul din 2001, răspunsul la întrebările referitoare la apartenenţa etnică şi religioasă nu a fost obligatoriu şi totuşi, la întrebarea referitoare la apartenenţa etnică au răspuns circa 95% din populaţie. În timp ce în anul 1990 s-au considerat români 10.740 persoane, în 2001 acest număr a scăzut la 7.995″ scrie Foaia Românească preluată de Romanian Global News.

Întrebările despre apartenenţa etnică şi religioasă, precum şi despre limba vorbită, sunt şi acum facultative, însă românii din Ungaria trebuie să fie conştienţi de faptul că este un drept al lor pe care trebuie să îl folosească, răspunzând şi la aceste întrebări.

           “Ca şi altădată, aşteptăm recensământul cu multă încredere şi sperăm să decurgă în bune condiţii. Trebuie să-i încurajăm pe românii de aici, pentru că suntem o mică comunitate, de aceea şi în biserică, după Sfânta Liturghie, se va da citire unui anunţ prin care dorim să le transmitem la toţi credincioşii noştri să-şi declare la recensământ naţionalitatea şi religia. Este important să ştim câţi români sunt în Ungaria şi câţi ortodocşi români suntem, pentru că mereu s-a vorbit de anumite statistici, care nu au corespuns realităţii. Ar fi bine să obţinem rezultate mai bune decât în 2001, când s-au declarat aproape şase mii de români ortodocşi”, a declarat preotul vicar Pavel Ardelean din Jula. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.