Acasă Politic Strasbourg: Comerciantii angro de energie vor trebui sa publice acordurile incheiate

Strasbourg: Comerciantii angro de energie vor trebui sa publice acordurile incheiate

DISTRIBUIȚI

104045 – 14092011- Noi reguli pentru a preveni abuzurile în comercializarea angro de energie, care de fapt protejează consumatorii finali, vor fi puse în aplicare, potrivit regulamentului adoptat de PE cu 616 voturi „pentru”, 26 împotrivă şi 24 abţineri. Comercializarea angro va fi monitorizată în mod independent la nivelul întregii UE, pentru a permite statelor membre să prevină şi să pedepsească comportamentul anticoncurenţial.

Regulamentul UE privind integritatea şi transparenţa pieţei energetice (REMIT) va reglementa întregul comerţ angro cu energie din UE, precum contractele şi instrumentele derivate pentru producţia, furnizarea şi transportul de gaze naturale şi energie electrică. Noile reguli cuprind interdicţii clare cu privire la tranzacţiile pe baza informaţiilor privilegiate şi la manipularea pieţei, iar penalităţile trebuie să reflecte daunele cauzate consumatorilor.

„Dorim ca preţurile să fie transparente; din păcate prea multe afaceri sunt încheiate în detrimentul consumatorilor finali care sunt nevoiţi să plătească preţuri ridicate la energie. Europa are nevoie de pieţe de energie transparente, care să fie protejate de abuzuri. Acesta este obiectul prezentului regulament”, a declarat raportorul Jorgo Chatzimarkakis (ALDE, DE) în timpul dezbaterii parlamentare.

Rolul de monitorizare al ACER – Agenţia pentru cooperarea autorităţilor de reglementare din domeniul energetic (ACER) va monitoriza acordurile încheiate şi va furniza date statelor membre UE, care vor investiga încălcările regulamentului şi vor aplica măsuri corective.

Pentru a echilibra competenţele ACER cu cele ale autorităţilor naţionale de reglementare, directorul agenţiei va trebui să se consulte cu autorităţile naţionale pe chestiuni legate de REMIT, dar nu va fi condiţionat de opiniile acestora.

Registru european – La solicitarea Parlamentului European, se va crea un registru european, bazat pe registrele naţionale, astfel toţi comercianţii de energie urmând a fi listaţi. Niciun participant de pe piaţa nu va putea efectua o tranzacţie daca nu apare în acest registru.

Textul acestui regulament a fost deja convenit la nivel informal cu Consiliul. Odată ce se va ajunge la un acord formal în primă lectură, regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.