Acasă Politic Strasbourg: Cătălin Ivan (PSD): Angajatii disponibilizati

Strasbourg: Cătălin Ivan (PSD): Angajatii disponibilizati

DISTRIBUIȚI

104446 – 30092011- Cei peste 2.000 de angajaţi disponibilizaţi de Nokia la Jucu ar putea primi un ajutor consistent pentru reîncadrarea în câmpul muncii, dacă guvernul român ar atrage banii europeni puşi la dispoziţie de UE în cadrul Fondului european de ajustare la globalizare (FEAG), susţine ruroparlamentarul PSD Cătălin Ivan. ”Tragedia miilor de muncitori de la Nokia este că nu au parte de un guvern responsabil, care să lupte pentru ei, aşa cum se întâmplă în alte state europene. Deşi decizia celor de la Nokia are legătură cu planurile şi calculele de rentabilitate ale firmei, Guvernul României are obligaţia să se asigure că oamenii trimişi acum acasă vor putea să îşi găsească un nou loc de muncă în viitor. Eu am atras atenţia de săptămâni bune

 că România nu a depus niciodată până acum vreun proiect pentru atragerea banilor UE din FEAG, bani destinaţi special pentru  asemenea situaţii. Din păcate, în România lui Boc şi Băsescu, românii sunt lăsaţi în voia sorţii”, a arătat europarlamentarul PSD.

Cătălin Ivan a dat ca exemplu situaţia muncitorilor ajutaţi recent, prin banii FEAG, de Germania, Danemarca şi Portugalia. Conform acestuia, Parlamentul European a aprobat zilele trecute un ajutor în valoare de 9,7 milioane de euro, pentru a sprijini reîncadrarea în câmpul muncii a 1783 de disponibilizaţi din Germania, Danemarca şi Portugalia. Este un ajutor acordat din Fondul european de ajustare la globalizare, care are un plafon anual de 500 de milioane euro.

Europarlamentarul a arătat că Germania a primit 4.347.868 euro pentru 778 muncitori, concediaţi de către cinci firme din industria automobilelor din Arnsberg şi Dusseldorf. Danemarca a primit 3.944.606 euro pentru 325 lucrători disponibilizaţi de şase producători danezi de turbine eoliene, iar Portugalia a primit 1449.500 euro pentru 680 lucrătorii disponibilizaţi de fabrica de încălţăminte Rohde din Santa Maria Da Feira.

”Guvernul are obligaţia să răspundă cetăţenilor săi de ce nu face nimic pentru ajutorarea muncitorilor trimişi acasă, deşi UE îi pune la dispoziţie bani special pentru ajutorarea lor! În vreme ce România a ajutat zero disponibilizaţi, peste 23.000 de şomeri de la nivelul UE au fost sprijiniţi de către statele lor să-şi găsească un nou loc de muncă prin acest Fond, doar în anul 2010. Guvernul trebuie să ia de urgenţă toate măsurile necesare pentru accesarea acestui fond”, atrage atenţia Ivan.

Europarlamentarul PSD consideră că, în cazul actualului Guvern, nu este vorba de incompetenţă, ci de rea-voinţă, ”aceeaşi rea-voinţă care a permis elaborarea şi asumarea de către Boc a unui Cod al Muncii care permite oricărei companii să-şi închidă porţile brusc şi oricând doreşte, fără explicaţii şi fără să îi plătească pe angajaţii disponibilizaţi”.

Social-democratul a ţinut să sublinieze că Guvernul nu are nicio scuză, atâta vreme cât, conform informaţiile apărute zilele acestea în presă, se pare că ştia din timp de ce avea să urmeze la fabrica Nokia din Jucu.

Potrivit lui Ivan, măsurile concrete pentru disponibilizaţi, luate cu ajutorul banilor din FEAG în statele vecine care au atras bani, presupun asistenţă intensivă şi personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, diverse tipuri de formare profesională, măsuri de perfecţionare, stimulente şi alocaţii temporare pe durata măsurilor active şi alte tipuri de sprijin, cum ar fi înfiinţarea de întreprinderi şi sistemele publice de ocupare a forţei de muncă. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.