Acasă Politic Washington: Principalele prevederi ale acordului de amplasare a scutului antiracheta in Romania

Washington: Principalele prevederi ale acordului de amplasare a scutului antiracheta in Romania

DISTRIBUIȚI

104015 – 14092011 – Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, si secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marţi, la Washington, parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, prin care se instaleaza elementele scutului antiracheta in tara noastra „Sarbatorim un alt moment important in aceasta istorie comuna – multumesc pentru implicarea personala a presedintelui Basescu si presedintelui Obama sau reprezentantilor MAE. Inregistram un pas important pentru apararea in Europa – vom putea apara suprafete mult mai mari. Guvernele au lucrat foarte strans, Romania e gazda perfecta pentru sistemul de aparare antiracheta”, a spus Hillary Clinton. „E un sistem pe care l-am testat asiduu timp de 10 ani. E un element extrem de important pentru securitatea

 

continentului european si a Americii – anticipam ca e un sistem care va face fata o lunga perioada de timp cerintelor de securitate ale celor doua natiuni si ale NATO”, a adugat secretarul de stat.

Ministrul de Externe al Romaniei, Theodor Baconschi, a declarat la randul sau ca acest acord e „un parteneriat strategic pentru secolul XXI” si ca semnarea sa e „incununarea intalnirii presedintilor Basescu si Obama”.

„Ne bucuram de un parteneriat, de un dialog politic, de contacte de la om la om si de o colaborare in domeniul economiei si tehnologiei”, a mai spus seful diplomatiei romane.

Acordul privind amplasarea scutului antiracheta la Deveselu cuprinde informatii extrem de importante si de relevante cum ar fi: SUA isi ia angajamentul ferm de a apara teritoriul Romaniei prin intermediul sistemului antiracheta, atat contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv; ca sistemul NATO antiracheta acopera intregul teritoriu al Aliantei (spre deosebire de proiectul antiracheta anterior), precum si populatiile si fortele europene ale NATO si se exclude complet raspunderea Romaniei pentru prejudiciile cauzate in afara teritoriului Romaniei prin operarea sistemului, se arata intr-un comunicat MAE. 

Textul consacra garantii ample de securitate pentru Romania, in contextul oferit de NATO si Tratatul sau fondator din 1949, respectiv in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresa a angajamentului ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei, prin intermediul sistemului antiracheta, atat contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv.

Textul confirma angajamentul celor doua parti de a participa la sistemul de aparare antiracheta dezvoltat in cadrul NATO. Sunt mentionate principiile pe care le-a promovat constant Romania in cadrul NATO in relatie cu apararea antiracheta: solidaritatea, principiul indivizibilitatii securitatii, precum si faptul ca sistemul NATO antiracheta acopera intregul teritoriu al Aliantei (spre deosebire de proiectul antiracheta anterior), precum si populatiile si fortele europene ale NATO.

Se prevede expres ca Romania va continua sa exercite toate atributele suveranitatii asupra Bazei, care este si ramane o Baza romaneasca (Acordul necreand o baza americana in Romania). De altfel, Baza este sub comanda romaneasca, exercitata de un Comandant roman.

Textul include confirmarea expresa a faptului ca in Baza nu vor fi intreprinse actiuni care ar incalca suveranitatea sau legile statului roman si ca toate operatiunile intreprinse vor respecta cerintele de protectie a sanatatii si sigurantei publice. De asemenea, este prevazut ca toate cladirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau imbunatatite de fortele Statelor Unite, sunt proprietatea Romaniei.

Textul exclude complet raspunderea Romaniei pentru prejudiciile cauzate in afara teritoriului Romaniei prin operarea sistemului, aceasta raspundere revenind in consecinta SUA (in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei ď-o exceptie care decurge din normele aplicabile si din principiile generale de drept, SUA neputand raspunde pentru actiuni sau inactiuni ale Romaniei).

Se prevede prevede ca, in timp ce Statele Unite vor avea in mod exclusiv comanda si controlul Sistemului (asa cum este prevazut si in Acordurile in domeniu incheiate anterior de SUA cu Polonia si Cehia), Romania are jurisdictia suverana asupra Bazei.

Sunt reconfirmate natura exclusiv defensiva a sistemului Statelor Unite si conformitatea utilizarii sale cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite.

Dispozitiile cuprind un angajament clar si expres al partilor de a asigura protectia mediului natural si a sanatatii umane. Acest text ofera garantiile necesare ca activitatea desfasurata in Baza nu pune in pericol sanatatea persoanelor si mediul inconjurator.

Este asigurat un plafon al fortelor SUA (500, atat pentru membrii fortei SUA, cat si pentru componenta civila), astfel incat personalul sa nu depaseasca numarul necesar pentru operarea sistemului.

Se indica, in mod expres, ca ambele tari deruleaza o cooperare in domeniul securitatii care nu se reduce la proiectul antiracheta.

Partea americana va suporta integral toate cheltuielile pentru transportul, constructia, intretinerea si operarea elementelor sistemului de aparare antiracheta, precum si pentru servicii solicitate de partea americana, cum ar fi utilitatile sau telecomunicatiile.

De asemenea, se prevede ca partea romana va suporta doar cheltuielile pentru facilitatile aflate sub comanda romaneasca sau folosite in mod exclusiv sau principal de autoritatile romane, precum si taxele locale in legatura cu Baza (in mod firesc, tinand cont ca dreptul de proprietate asupra imobilelor revine partii romane).

Acordul va fi incheiat pe perioada nedeterminata si va intra in vigoare la data ultimei notificari privind indeplinirea, de catre fiecare parte, a procedurilor interne necesare pentru intrarea in vigoare a Acordului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.