Acasă Politic Bruxelles: Norme europene mai stricte impotriva manipularii pretului la energie

Bruxelles: Norme europene mai stricte impotriva manipularii pretului la energie

DISTRIBUIȚI

104690 – 10102011 – UE a adoptat luni norme noi şi stricte privind tranzacţionarea angro a energiei. Principalul obiectiv este împiedicarea utilizării informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, care denaturează preţurile de tranzacţionare angro a energiei şi se traduc în mod normal prin faptul că întreprinderile şi consumatorii plătesc mai mult decât ar trebui pentru energia consumată. Noua legislaţie va intra în vigoare până la sfârşitul acestui an. Pentru prima oară, tranzacţionarea energiei va fi monitorizată la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Autorităţile naţionale din statele membre vor institui sancţiuni pentru a contribui la stoparea şi prevenirea manipulării pieţei.

Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: „Ziua de astăzi marchează o etapă importantă în dezvoltarea pieţei interne. Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei. Mai mult, prin îmbunătăţirea transparenţei şi a integrităţii pieţei, întărim şi încrederea pe care o au toţi participanţii la piaţă în buna funcţionare a pieţei interne. Acest lucru va promova concurenţa şi va garanta, pentru consumatori, obţinerea întotdeauna a celei mai bune oferte.”

În tranzacţionarea angro a energiei electrice şi a gazelor sunt implicate câteva sute de societăţi şi în fiecare zi au loc peste 10 000 de tranzacţii. În sectorul energiei preţurile sunt influenţate, mai mult decât în alte sectoare, de disponibilitatea capacităţilor de producţie şi de transport.

Acest lucru se datoreşte faptului că electricitatea nu poate fi stocată la scară industrială. Din acest motiv, preţurile pot fi influenţate cu uşurinţă prin crearea unei false impresii în legătură cu disponibilitatea capacităţilor sau chiar prin reducerea producţiei. Pieţele angro ale energiei din Europa au, din ce în ce mai mult, o natură transfrontalieră. Stabilirea preţurilor are loc prin interacţiunea dintre ofertă şi cerere, traversând frontierele naţionale. Mai mult, tranzacţiile se încheie frecvent în afara graniţelor ţării la care se raportează. Astfel se creează condiţii pentru abuzuri de piaţă care depăşesc frontierele naţionale. Deoarece până acum autorităţile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzacţiile transfrontaliere, a fost greu să înţeleagă ceea ce se întâmpla pe aceste pieţe şi să descopere efectiv abuzurile.

Regulamentul adoptat luni urmăreşte să pună capăt acestei situaţii. Regulamentul se va aplica tuturor tranzacţiilor angro cu energie electrică şi gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse până la clienţi. De asemenea, regulamentul introduce un sistem de descoperire a abuzurilor de piaţă şi prevede sancţiuni în cazul în care normele nu sunt respectate.

Astfel, regulamentul: interzice utilizarea informaţiilor privilegiate la vânzarea sau cumpărarea pe pieţele angro de energie. Informaţiile exclusive sau informaţiile care influenţează preţurile trebuie divulgate înainte ca tranzacţiile să poată avea loc; interzice tranzacţiile manipulatoare sau difuzarea de informaţii incorecte, care oferă indicaţii false sau înşelătoare în ceea ce priveşte oferta, cererea sau preţurile; îi obligă pe traderii de energie să raporteze tranzacţiile pe care le efectuează la Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), fie direct, fie prin intermediul unei terţe părţi (de exemplu un broker sau un sistem de raportare a tranzacţiilor).

Aceste informaţii cuprind preţul, volumele, data şi momentul efectuării tranzacţiei, numele vânzătorului, al cumpărătorului şi al beneficiarului. Această obligaţie specifică va deveni aplicabilă printr-un regulament de punere în aplicare, care urmează să fie elaborat în lunile următoare şi care va clarifica detaliile exacte referitoare la informaţiile care trebuie comunicate; acordă ACER responsabilitatea de a monitoriza în mod independent toate tranzacţiile şi de a verifica respectarea normelor. Pe baza informaţiilor primite, ACER va putea realiza propria sa analiză. Odată ce o suspiciune de abuz de piaţă a fost confirmată de evaluarea sa iniţială, ACER va solicita autorităţilor naţionale de reglementare să ancheteze imediat cazul. În cazurile de manipulare transfrontalieră va asigura, de asemenea, coordonarea anchetelor. Odată ce autorităţile de reglementare au constatat încălcarea regulilor, acestea vor aplica sancţiuni adecvate care trebuie să reflecte daunele cauzate consumatorilor.

Toate aceste măsuri făceau deja parte din propunerea Comisiei, cu excepţia celor care se referă la registrul UE, care vizează creşterea transparenţei prin identificarea operatorilor prezenţi pe piaţă, şi la faptul că sancţiunile trebuie să reflecte daunele cauzate consumatorilor. Ambele vor contribui la îndeplinirea obiectivului regulamentului nostru. La 8 decembrie 2010, Comisia a propus un regulament privind integritatea şi transparenţa pieţei energiei. Textul a fost adoptat în primă lectură de către Parlamentul European la 14 septembrie 2011. Astăzi, regulamentul a fost adoptat de Consiliu şi va fi publicat în curând în Jurnalul Oficial. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.