Acasă Politic Bucuresti: Academicienii sau profesorii universitari pot fi experti judiciari

Bucuresti: Academicienii sau profesorii universitari pot fi experti judiciari

DISTRIBUIȚI

105173 – 28102011 – Ministerul Justiţiei a derulat, în perioada 24-27 octombrie a. c., procedura privind interviul pentru dobândirea calităţii de expert tehnic de către persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferenţiar universitar, doctor docent ori doctor, într-o anumită specializare.

În urma verificării dosarelor de înscriere şi a susţinerii interviului, din cei 116 candidaţi înscrişi au fost declaraţi admişi 87, în 40 de specializări.

Ca urmare a modificărilor legislative iniţiate şi susţinute de către Ministerul Justiţiei – modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară – s-au adus schimbări esenţiale, de importanţă majoră pentru îmbunătăţirea imediată a situaţiei actuale şi pentru eficientizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară în viitorul apropiat.

Astfel, Ministerul Justiţiei a organizat, atât în anul 2010 (aprilie), cât şi în anul 2011 (octombrie), interviu pentru dobândirea calităţii de expert tehnic de către persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferenţiar universitar, doctor docent ori doctor.

Prin organizarea acestui interviu se asigură suplimentarea numărului de experţi tehnici judiciari în numeroase specializări, cu persoane care au o înaltă pregătire în domeniu, scăzând în acest fel numărul cauzelor în care celeritatea este afectată datorită lipsei raportului de expertiză în anumite specializări.

Prin emiterea Ordinului ministrului Justiţiei nr. 199/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare s-au implementat noi specializări frecvent solicitate de instanţele judecătoreşti şi de alte organe cu atribuţii jurisdicţionale.

Ca urmare a acestui interviu au fost admişi experţi la specializări la care nu existau experţi sau numărul actual de experţi este foarte redus (Ecologie şi protecţia mediului, Echipamente pentru procese industriale, Sisteme şi echipamente termice, Automatică şi informatică industrială, Urbanism şi amenajarea teritoriului, Materiale de construcţii, Prelucrarea sticlei şi ceramicii) sau la care există numeroase solicitări ale instanţelor judecătoreşti (Exploatări forestiere, Autovehicule, circulaţie rutieră). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.