Acasă Politic Bucuresti: Avocatul Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate

Bucuresti: Avocatul Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate

DISTRIBUIȚI

104495 – 03102011 – Avocatul Paula Iacob a colaborat cu Securitatea, sub numele de cod „Gabriela” si „Ioana”, a decis Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca informatiile furnizate de avocata despre mai multe persoane au vizat „dreptul la libera exprimare si dreptul la viata privata”, potrivit Adevarul. Avocatul a atacat sentinta in recurs, care va fi judecat in 10 mai 2012 de Curtea Suprema de Justitie. CNSAS afirma ca Paula Iacob a fost recrutata de Securitate, in calitate de informator initial, sub numele de „Gabriela” in 1952, semnand apoi un nou angajament sub numele de „Ioana” in 1970. CNSAS a depus la dosar angajamentul acesteia, note scrise care ar fi fost semnate de Paula Iacob, cat si note ale agentilor de Securitate  redactate pe baza declaratiilor acesteia.

Informatiile furnizate de avocata vizau diaspora romana din Germania si jurnalisti din cadrul postului „Europa Libera”.

„Parata sustine in aparare ca nu a furnizat nicio nota informativa, astfel ca nu se poate retine calitatea sa de colaborator al Securitatii. Aceasta aparare nu poate fi primita, intrucat art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008 (n.r. colaborator al Securitatii – persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma) nu instituie conditia obligatorie a existentei notelor informative. Prin urmare, este suficient ca din coroborarea inscrisurilor depuse la dosar sa reiasa ca informatiile au fost furnizate de parat”.

Magistratii arata ca „modul detaliat in care informatiile au fost consemnate in notele si rapoartele depuse la dosar fac improbabila ipoteza ca datele astfel consemnate sa fie concepute de lucratorii Securitatii si puse in seama Paulei Iacob, ‘intrucat anumite detalii nu puteau fi cunoscute de alte persoane decat parata insasi'”.

Potrivit extrasului din nota informativa data in luna noiembrie 1968, Paula Iacob a mers in Germania, impreuna cu sotul sau, in vizita la o ruda.

„Despre aceasta, parata a aratat ca, desi are un castig modest, este vizitata frecvent de diferiti cetateni romani carora le acorda casa, masa, iar unora chiar bani. Printre acestea, parata i-a mentionat pe dr. V. P., domiciliat in Bucuresti, N. V., medic la Spitalul Panduri, S. P., medic, si D. S., profesor economist. Cu privire la aceste persoane parata a informat ca ruda sa T.A. i-a destainuit ‘ca toti se manifesta dusmanos la adresa regimului din R.S.Romania si nu intelege cum unor asemenea oameni li se permite sa plece in strainatate’. A mai informat parata ca, ‘la inapoierea in tara am avut ocazia sa cunosc personal pe prof. dr. V. R, in casa la ruda mea T. C, unde a avut aceleasi manifestari despre care mi-a vorbit vara mea'”, se arata in motivarea magistratilor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.