Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Baconschi: Proiectul apararii antiracheta poate avea un potential de cooperare...

Bucuresti: Ministrul Baconschi: Proiectul apararii antiracheta poate avea un potential de cooperare Rusia-NATO

DISTRIBUIȚI

104647 – 09102011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat, sâmbătă, alocuţiunea „Viziunea României asupra viitorului NATO”, în cadrul celei de-a 57-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, găzduită de Palatul Parlamentului, în perioada 7-10 octombrie 2011. Ministrul Baconschi a evidenţiat rolul important pe care parlamentele din ţările aliate îl joacă în promovarea principiilor şi valorilor NATO, precum şi în susţinerea misiunilor Alianţei.Recentul acord privind desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, şi care va fi supus ratificării de către Parlamentul României, a făcut obiectul unei prezentări aparte, ministrul apreciindu-l drept o contribuţie importantă

 

 la edificarea viitorului sistem de apărare antirachetă al NATO.

Din perspectiva aşteptărilor faţă de Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012, Teodor Baconschi a reliefat importanţa dezvoltării capacităţilor Alianţei pentru îndeplinirea misiunilor sale din Afganistan, Libia şi Balcanii de Vest, inclusiv din perspectiva participării României în aceste misiuni. „În contextul actualei crize economice este important ca statele să fie mai receptive în vederea identificării noilor modalităţi de colaborare, astfel încât să contribuie la întărirea securităţii cu resurse mai puţine. În acest sens, România sprijină conceptul de smart defense, lansat de secretarul general al NATO”.

Şeful diplomaţiei române s-a referit la implicarea Alianţei în stabilizarea Balcanilor de Vest, în cooperarea pentru securitate în zona Mării Negre, regiune care este parte a Europei şi punte de legătură către Asia Centrală şi Afganistan, precum şi la consolidarea parteneriatului cu ţările din Caucaz şi Asia Centrală. De asemenea, a evocat importanţa pentru România a menţinerii politicii „uşilor deschise” în vederea primirii de noi membri. „România sprijină relaţiile de parteneriat în regiunea Mării Negre şi reafirmă importanţa menţinerii politicii „uşilor deschise””, a arătat şeful diplomaţiei .

O relaţie esenţială pentru NATO – a declarat oficialul român – este cea cu Federaţia Rusă. Proiectul apărării antirachetă poate avea şi un potenţial de cooperare Rusia-NATO, menit să contribuie la creşterea încrederii între parteneri şi asigurarea securităţii europene. „În această cheie vă invit să privim viitorul relaţiei  NATO-Rusia”, a declarat Teodor Baconschi.

Ministrul român de Externe şi-a exprimat speranţa că viitorul Summit al NATO de la Chicago va adopta decizii importante pentru adaptarea Alianţei la noul context internaţional de securitate şi a făcut trimitere la angajamentul României de a contribui la îndeplinirea sarcinilor NATO ca factor esenţial al securităţii europene.

Adunarea Parlamentară NATO (APNATO) este o organizaţie inter-parlamentară consultativă a NATO, reprezentând legătura esenţială între NATO şi parlamentele statelor membre.  De la înfiinţarea sa, în 1955, şi până astăzi, APNATO şi-a extins mandatul contribuind la consolidarea relaţiei transatlantice şi dezvoltarea democraţiei parlamentare în spaţiul euro-atlantic prin integrarea parlamentarilor din statele partenere în activitatea sa.

Reuniunea găzduită de Parlamentul României, în perioada 7-10 octombrie 2011, se înscrie în dinamica întăririi dialogului public pe teme de securitate, promovată constant de Adunarea Parlamentară a NATO, asigurând un cadru prielnic pentru contacte, dezbateri şi dialog între înalţi responsabili politici asupra orientărilor şi politicilor Alianţei Nord-Atlantice privind teme de interes internaţional major. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.