Acasă Politic Cadastrul General al Romaniei ar putea fi realizat cu compania coreeana Samsung

Cadastrul General al Romaniei ar putea fi realizat cu compania coreeana Samsung

DISTRIBUIȚI

104733 – 12102011 – Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a avut o întâlnire marţi, la Gyongju (Republica Coreea), cu vicepreşedintele companiei Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea colaborării între MDRT şi compania Samsung, sub forma parteneriatului public-privat.

În acest sens, Elena Udrea a menţionat mai multe proiecte care ar putea fi astfel implementate, printre acestea numărându-se şi realizarea Cadastrului General al României. Înregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării (terenuri şi clădiri), crearea hărţilor electronice şi publicarea datelor pe internet pentru a fi uşor accesibile celor interesaţi reprezintă pentru România o necesitate stringentă şi o prioritate pentru MDRT, care a preluat coordonarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară prin OUG numărul 81/2011, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a declarat că, în conformitate cu legislaţia privind proiectele public-private, implementarea Cadastrului General poate începe în aproximativ trei luni. „Procedurile de achiziţie vor demara în scurt timp, astfel încât peste trei luni să putem începe realizarea cadastrului, iar România să aibă, în sfârşit, o evidenţă clară a tuturor proprietăţilor imobiliare, aşa cum şi-a asumat în faţa instituţiilor internaţionale. Din păcate, după douăzeci de ani de aplicare neunitară a unei legislaţii des modificată referitoare la proprietate, suntem astăzi în situaţia în care suprafaţa de teren deţinută conform titlurilor emise de-a lungul timpului, depăşeşte suprafaţa ţării. Aceasta înseamnă fie că proprietăţile se suprapun, fie că mai multe persoane au titluri pe aceleaşi terenuri. În plus, nu tot fondul funciar este cadastrat, ceea ce înseamnă că nu se cunosc toţi proprietarii terenurilor, câteva consecinţe ale acestor realităţi fiind imposibilitatea elaborării de planuri de amenajare şi dezvoltare a teritoriului, de promovare a unor proiecte de dezvoltare economică la nivel regional, de delimitare a unităţilor administrativ-teritoriale, de edificare a construcţiilor civile etc”, a declarat Elena Udrea.

La rândul său, vicepreşedintele Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, a afirmat că este foarte interesat să dezvolte operaţiunile companiei în România şi să colaboreze cu MDRT. „Ne bucură să aflăm că în doar trei luni se poate demara un parteneriat public-privat pentru acest proiect atât de important. Suntem deosebit de interesaţi să participăm la implementarea lui. Am găsit deja soluţiile de finanţare şi suntem pregătiţi să facem această investiţie“, a afirmat, în cadrul întâlnirii, Yang-Bai Kim.

Alte proiecte discutate cu reprezentanţii Samsung C&T Corporation s-au referit la Sala Polivalentă din Bucureşti şi eco-cartierul din Ghencea, ministrul Elena Udrea adresându-le invitaţia de a investi în cât mai multe ramuri ale industriei româneşti. Vicepreşedintele Yang-Bai Kim s-a arătat interesat de toate aceste proiecte şi a spus că va trimite în România echipe de specialişti pentru a le analiza şi pentru a găsi modalităţile optime de investiţie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.