Acasă Politic Cernauti: S-a incheiat a treia editie a Congresului International al Jurnalistilor Romani

Cernauti: S-a incheiat a treia editie a Congresului International al Jurnalistilor Romani

DISTRIBUIȚI

105034 – 24102011 – Ediţia a treia a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi-a încheiat, ieri, lucrările, la Cernăuţi, Ucraina. Evenimentul, desfăşurat în perioada 20-23 octombrie sub genericul „Identitate, cultură, mass-media”, a fost organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Prezent la reuniune, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac a subliniat importanţa unor astfel de întruniri pentru consolidarea identităţii şi valorilor româneşti în comunităţile din afara frontierelor, îndemnând jurnaliştii să se implice mai mult în promovarea acestora. „Rolul presei de limba română în statele unde există minorităţi româneşti este din ce în ce mai important, pentru ca procesul de democratizare să fie accelerat. Departamentul pe care îl reprezint va depune în continuare toate eforturile pentru ca orice publicaţie care are ceva de spus pentru românii noştri să poată exista, să poată funcţiona în condiţii civilizate”, a spus oficialul român.

Consulul general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa, a chemat,  la rândul său, jurnaliştii să acorde mai multă atenţie problemelor românilor din Ucraina, exprimându-şi disponibilitatea de a răspunde tuturor solicitărilor.

Cei peste 100 de jurnalişti din ţară, din statele învecinate şi din emigraţie reuniţi în capitala Bucovinei de Nord au dezbătut pe marginea mai multor subiecte legate de reflectarea identităţii culturale a românilor în presa de limba română din comunităţile româneşti din jurul graniţelor, presa pentru minorităţi în spaţiul Uniunii Europene, precum şi identificarea posibilităţilor de finanţare a presei româneşti din afara ţării.

În acest context, Alexandrina Cernov, profesor la Universitatea din Cernăuţi, membru de onoare al Academiei Române, a atras atenţia asupra nerespectării de către autorităţile ucrainene a prevederilor referitoare la învăţământul în limba română, punând astfel în pericol conservarea identităţii româneşti în această regiune.

Prezent la Congres, Ion Popescu, singurul parlamentar de origine română în Rada Supremă de la Kiev a atras atenţia asupra necesităţii încurajării românilor de a se declara români şi vorbitori de limbă română la recensământul de anul viitor. Rezultatele acestuia sunt foarte importante pentru ca limba română să poată fi predată în şcolile unde românii sunt majoritari.

La rândul său, Dusan Prvulovic, directorul Agenţiei Timoc Press din Serbia a semnalat situaţia dificilă în care se află comunitatea românească din Valea Timocului. Nefiind recunoscută, aceasta înfruntă ostilitatea autorităţilor locale, suferind de pe urma nerespectării drepturilor fireşti consfinţite în documentele europene. „Lipsa şcolilor cu predare în limba română, a bisericilor româneşti şi a presei  este un lucru cumplit pentru românii din Serbia”, a spus  Prvulovic.

Pentru a răspunde corespunzător acestor dificultăţi, participanţii au identificat, în cadrul unei sesiuni de lucru separate, o serie de posibile soluţii. Stabilirea unor parteneriate între instituţiile de presă din România şi mass-media de limba română de peste hotare, desfăşurarea unor cursuri de perfecţionare şi pregătire a tinerilor jurnalişti din comunităţile româneşti, stabilirea unor relaţii între organizaţiile non-guvernamentale din România şi cele din afara ei, crearea unui site pentru ziarul cernăuţean „Zorile Bucovinei” şi înfiinţarea unei filiale a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români la Cernăuţi  sunt doar câteva dintre acestea.

Conform tradiţiei, Congresul Internaţional al Jurnaliştilor Români acordă, la fiecare ediţie, un premiu pentru cel mai remarcant promotor al valorilor româneşti în comunităţile din jurul României care anul acesta i-a fost oferit lui Cristian Tabără, directorul Departamentului Film al Televiziunii Române, realizator de emisiuni de televiziune.

Anul viitor, cea de-a IV-a ediţie a Congresului Jurnaliştilor Români se va desfăşura în oraşul Jula din Ungaria. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.