Acasă Uncategorized Japonia: A fost interzis prin lege accesul la mai puţin de 20...

Japonia: A fost interzis prin lege accesul la mai puţin de 20 de km de centrala Fukushima

DISTRIBUIȚI

100355 – 21042011 –  Autorităţile japoneze au interzis prin lege accesul pe o rază de 20 de kilometri în zona centralei nucleare Fukushima, afectată de seismul din 11 martie şi de tsunamiul care i-a urmat.

Populaţia a fost rugată să evacueze zona la scurt timp după dezastrele care au stricat sistemele de răcire ale centralei, dar ordinul nu fusese transpus în lege, relatează BBC News.

Aproximativ 80.000 de locuitori din zonă vor putea să se întoarcă timp de două ore, sub supraveghere, să îşi ia lucrurile, al căror nivel de radioactivitate va fi verificat.

Nu este clar câţi oameni locuiesc încă zona vizată, dar poliţia ar fi numărat cel puţin 60 de familii.

Persoanele aflate la mai mult de 20 de kilometri de centrală, dar la mai puţin 30, au fost sfătuite iniţial să rămână în case sau să plece. Ulterior, şi lor li s-a recomandat să îşi părăsească locuinţele.

„Centrala nu este stabilă”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano. „Le-am cerut locuitorilor să nu intre în zonă, pentru că există un ris enorm pentru siguranţa lor. Din păcate, sunt în continuare oameni în zonă. Astăzi (joi – n.red.) am decis să desemnăm regiunea drept zonă de urgenţă, bazându-ne pe legea dezastrelor”, a adăugat el.

Majoritatea persoanelor evacuate sunt adăpostite în săli de sport şi şcoli, aşteptând să se întoarcă avasă. Aceasta ar putea fi, însă, o aşteptare lungă în condiţiile în care TEPCO, care deţine centrala, a avertizat că operaţiunile de răcire şi închidere a reactoarelor ar putea dura nouă luni.www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.