Acasă Politic Mircea Geoană vrea intarirea componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre Romania si...

Mircea Geoană vrea intarirea componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA

DISTRIBUIȚI

105177 – 30102011 –  Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, va efectua, în perioada 31 octombrie –  4 noiembrie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Vizita se va axa pe trei teme importante: includerea României în programul Visa Waiver, reconfirmarea sprijinului bipartizan pentru Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi intensificarea cooperării economice dintre cele două state. Vizita cuprinde două destinaţii importante: Washington D.C şi New York. La Washington, Mircea Geoană va avea întrevederi cu înalţi oficiali din Administraţia SUA, din Departamentul de Stat, precum şi leadership-ul Senatului şi cel al Camerei Reprezentanţilor.Vizita are ca scop confirmarea sprijinului bipartizan

 

din România, putere – opoziţie, pentru Parteneriatul Strategic cu Statele Unite în contextul începerii procesului de ratificare în Parlamentul României a Acordului încheiat între România şi SUA privind amplasarea pe teritoriului României a unor elemente ale scutului anti-rachetă şi al necesităţii întăririi dimensiunii economice ştiinţifice şi a schimburilor inter-umane ale Parteneriatului. Mircea Geoană a repetat în numeroase rânduri că în timp ce relaţiile militare între România şi America se bucură de o calitate ridicată, relaţiile economice, culturale şi academice nu sunt la aceeaşi intensitate.

În contextul vizitei delegaţiei FMI, BM şi CE în România, precum şi în contextul volatil al zonei euro, preşedintele Senatului României va prezenta evoluţiile politice, economice şi sociale din România reprezentanţilor instituţiilor internaţionale cu sediul în Washington.

În ceea ce priveşte modificarea regimului vizelor, vizita lui Mircea Geoană reprezintă un început al intensificării demersurilor care trebuie făcute în Congresul american pentru modificarea legislaţiei privind libertatea de mişcare pe teritoriul SUA atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cetăţenii din alte state aliate din Europa Centrală. “Trebuie să întărim colaborarea dintre Parlamentul naţional şi Congresul american pentru găsirea unor soluţii practice care să conducă la includerea României în programul Visa Waiver, întrucât condiţiile de intrare se pot modifica doar prin schimbarea legislaţiei. Am spus în repetate rânduri că trebuie să întărim efortul de comunicare şi lobby cu Congresul american. Acolo este cheia şi acolo trebuie să ne îndreptăm atenţia. În plus, este important să avem un efort regional comun în care România, Polonia şi alte ţări din zonă, să-şi susţină cauza printr-o voce unită în Congresul american. Trebuie să ne schimbăm radical abordarea în chestiunea vizelor. Avem nevoie de un efort mai agresiv şi mai constant decât cel de acum”, a afirmat Mircea Geoană înainte de vizita în America.

Vizita pe care preşedintele Senatului o va efectua în SUA are şi o importantă componentă economică. Astfel, un alt obiectiv al întrevederilor pe care Mircea Geoană le va avea la Washington şi la New York este atragerea intereselor marilor companii şi fonduri de investiţii americane către proiecte în România. La Washington, Mircea Geoană va participa la Business RoundTable, un forum select care reuneşte liderii celor mai importante companii din Statele Unite, care, împreună, au o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari şi care sunt responsabile pentru 14 milioane de locuri de muncă.

“Criza a plecat din America, dar tot acolo se află şi o mare parte din soluţii. Recent, pe trimestrul trei, SUA au înregistrat o creştere de 2,5%, ceea ce înseamnă că America a reuşit să găsească o soluţie când restul lumii este încremenită între stagflaţie şi creştere negativă. Trebuie să conectăm şi România la soluţiile americane şi la capitalul american pentru marile proiecte ce ţin de dezvoltarea României”, a mai declarat preşedintele Senatului.

La New York, preşedintele Senatului va participa la lansarea filialei SUA a Comitetului Naţional pentru Dezvoltare. Filiala CND de la New York este cea de-a doua filială internaţională, după cea de la Viena, şi reuneşte nume importante din sectorul de afaceri mondial, din sectorul de finanţe şi din politică. Cu această ocazie, Mircea Geoană va avea şi o întâlnire cu cei mai influenţi Prieteni ai României la New York.

De asemenea, Mircea Geoană va participa la reuniunea anuală a Board-ului Internaţional al Institutului Aspen, precum şi la întâlnirea plenară a The Aspen Institute International Digital Economy Accords Project de la Washington, o platformă care dezbate şi propune acţiuni pentru a implementa o piaţa digitală globală unică, capabilă să genereze creştere economică şi beneficii sociale.

Tot la Washington, preşedintele Council on Foreign Relations, Richard Hass, va organiza cu ocazia vizitei lui Mircea Geoană o dezbatere cu tema „Criza Uniunii Europene – aşa cum este ea vazută de la Bucureşti”.  Richard Hass a fost prezent la Bucureşti, săptămânile trecute, la reuniunea Grupului Bilderberg în cadrul conferinţei internaţionale cu titlul “Uniunea Europeană, după criza datoriilor suverane”, organizată sub patronajul BNR. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.