Acasă Politic New York: Rovana Plumb cere ca femeile sa fie implicate in luarea...

New York: Rovana Plumb cere ca femeile sa fie implicate in luarea deciziilor privind mediul

DISTRIBUIȚI

104989 – 21102011 – Rovana Plumb, preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD), împreună cu Viorica Dancilă, vicepreşedintele OFSD, au efectuat o vizită la New York, pe parcursul căreia au avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai organizaţiei UN Women, ai Consiliului Naţional SUA al Femeilor, precum şi cu o serie de ONG pentru femei.

În cadrul acestor întâlniri, eurodeputatele au participat la discuţii legate de problematica specifică femeilor în raport cu criza economico-financiară, dar şi pe tema schimbărilor climatice. De asemenea, s-a discutat şi despre posibilitatea deschiderii unui birou de reprezentare UN Women în România.

În cadrul întrevederilor, Rovana Plumb a atras atenţia că femeile sunt mai susceptibile de a avea o poziţie dezavantajată pe piaţa muncii, ceea ce le afectează negativ veniturile în perioada activă şi conduce la creşterea ratei riscului de sărăcie, mai ales odată ce au ieşit la pensie. “In planurile de redresare economică trebuie să se ţină cont de aspectele de gen, iar pentru găsirea unor soluţii viabile trebuie ca femeile să fie privite drept parte a soluţiilor şi să nu ca o problemă”, a declarat eurodeputata PSD.

Totodată, în discuţia avută cu reprezentanta specială la ONU a Băncii Mondiale, Dominique Bichara, s-a subliniat că femeile joacă un rol esenţial în dezvoltarea durabilă a societăţii. S-a atras atenţia că politicile de mediu trebuie să fie intrinsec legate de gen, deoarece femeile sunt adesea primele care urmează să fie afectate de modificările factorilor de mediu şi de schimbările climatice, ca urmare a faptului că acestea afectează mai grav populaţia săracă (formată în proporţie de 70% din femei). Deşi efectele directe pot fi similare pentru femei şi bărbaţi, efectele pe termen lung ar putea fi mult mai grave în cazul femeilor, a subliniat Rovana Plumb, care activeaza în Comisia de Mediu, precum şi în Comisia pentru Drepturile femeii şi Egalitate de gen.

”Soluţia”, a punctat preşedintele OFSD, ”este să ne asigurăm că femeile participă la toate deciziile referitoare la schimbările climatice, la toate nivelurile, de la consiliile locale şi până la nivel naţional, regional şi global. Aşa cum spunea laureata premiului Nobel, Wangari Maathai, femeile, mai degrabă decât guvernele lor, trebuie să ia în custodie mediul”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.