Acasă Politic Praga: A luat fiinta Platforma Memoriei si Constiintei Europene

Praga: A luat fiinta Platforma Memoriei si Constiintei Europene

DISTRIBUIȚI

104898 – 18102011 – Douazeci si unu de institutii din treisprezece tari – printre care si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) – au semnat, la Praga, la sfarsitul saptamanii trecute, actul de infiintare a Platformei Memoriei si Constiintei Europene, in prezenta premierilor Republicii Cehe – Petr Nečas, Ungariei – Viktor Orban, si Poloniei – Donald Tusk. Ceremonia de semnare a fost un eveniment asociat intrunirii premierilor din grupul Visegrad.

Platforma Memoriei si Constiintei Europene este rezultatul colaborarii din ultimii trei ani intre institutii guvernamentale si non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar si onorarea victimelor regimurilor de extrema dreapta sau stanga in Europa. Obiectivul platformei este sa promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee si alte organizatii publice si private, specializate in istoria si memoria regimurilor si ideologiilor fasciste si comuniste. Platforma reprezinta o institutie care va avea un rol fundamental in demersurile de consolidare a democratiei prin intermediul confruntarii experientei istorice a raului radical in statele afectate de fenomenul totalitar in secolul XXm se arata intr-un comunicat al IICCMER.

Infiintarea Platformei Memoriei si Constiintei Europene a fost sustinuta de Parlamentul European prin Rezolutia din 2 aprilie 2009 asupra constiintei europene si a totalitarismului. In Raportul sau din 22 decembrie 2010, catre Parlamentul si Consiliul Europei, intitulat „Memoria crimelor comise de regimurile totalitare din Europa”, Comisia Europeana a prezentat Platforma Memoriei si Constiintei Europene drept o importanta initiativa europeana.

Presedinte al Platformei a fost ales Göran Lindblad, fost vice-presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, raportor al Consiliului Europei pe problema crimelor regimurilor totalitare si autorul rezolutiei privind condamnarea internationala a crimelor regimurilor comuniste totalitare, iar Neela Winkelmann, manager executiv pentru Afaceri Europene la Institutul de Studiu al Regimurilor Totalitare din Republica Ceha, a fost numita director executiv.

I           n urmatoarele luni, Platforma Memoriei si Constiintei Europene va nominaliza membrii Board of Trustees. Acest for va fi format din personalitati internationale ale societatii civile sau stiintifice care vor sustine si promova public proiectele si agenda Platformei.

Un Consiliu al membrilor fondatori  se va intruni cel putin o data pe an pentru a discuta agenda de proiecte si de prioritati ale Platformei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.