Acasă Politic Spania: Romania – invitata de onoare la cea mai ampla manifestare editoriala...

Spania: Romania – invitata de onoare la cea mai ampla manifestare editoriala din Spania

DISTRIBUIȚI

104534 – 04102011 – Marti seara va fi inaugurat la Madrid Targul International de Carte LIBER, cea mai importanta manifestare a lumii editoriale din Spania. Reprezentata pentru a cincea oara consecutiv la aceasta manifestare printr-un stand national organizat de Institutul Cultural Roman, Romania are, in premiera, statutul de tara invitata de onoare a Targului International de Carte LIBER. La ceremonia de inaugurare vor fi prezenti Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, si Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman.

            La standul Romaniei – o constructie ampla, cu un design special – vor fi expuse  peste 1300 de titluri aparute la 30 de edituri din Romania, precum si cele peste 40 de traduceri din limba romana publicate de edituri din Spania cu sprijinul programelor derulate de ICR prin Centrul National al Cartii.

            Programul targului include o serie de evenimente asociate prezentei Romaniei ca tara invitata. Miercuri, 5 octombrie 2011, in prima zi a Targului, la CaixaForum va avea loc concertul Dimitrie Cantemir „Cartea muzicii“ in dialog cu traditiile otomane, romanesti, armenesti si sefarde sustinut de Jordi Savall si grupul Hespèrion XXI. Joi, 6 octombrie, de la ora 11.00, in cadrul LIBER, masa rotunda cu tema Piata de carte din Romania: o necunoscuta cu mai multe variabile, ii are ca invitati pe Bogdan Stanescu, director editorial al Editurii Polirom si Carlos Pardo, scriitor, director al librariei „Antonio Machado“ din Madrid. Discutia va fi moderata de Luminita Marcu, director adjunct al ICR Madrid. De la ora 12.30, EUNIC Spania organizeaza o prezentare a programelor de subventii pentru traduceri literare in mai multe tari ale Uniunii Europene.

            Joi, 6 octombrie 2011, de la ora 19.00, Círculo de Bellas Artes va gazdui intalnirea Scriitori romani inediti in Spania. Scriitorii Cezar Paul-Badescu, Adriana Babeti si Adrian Otoiu vor participa la o masa rotunda si vor citi fragmente din volumele publicate. Tot aici, vineri, 7 octombrie, Ana Blandiana, Filip Florian si Dan Lungu vor fi protagonistii intalnirii Scriitori romani in limba spaniola. Discutiile din cele doua seri vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. La sfarsitul intalnirii de pe 7 octombrie va avea loc decernarea premiului pentru eseu in limba spaniola acordat de ICR Madrid cu ocazia Centenarului Cioran. Castigatorul va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeanga Chelaru de la Universitatea Complutense.

            Promovarea literaturii romane este una dintre principalele directii strategice ale ICR Madrid in acest an, declarat de Institut „Anul literaturii romane in Spania“.Cu peste 40 de titluri aparute, Spania este in prezent tara europeana cu cele mai multe traduceri din literatura romana.

            Ajuns la cea de-a 29-a editie, Targul International de Carte LIBER se desfasoara in acest an in perioada 5-7 octombrie si reuneste peste 700 de edituri si companii din 16 tari. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.