Acasă Politic Stockholm, Suedia: Conferinta profesorilor de limba romana din Scandinavia

Stockholm, Suedia: Conferinta profesorilor de limba romana din Scandinavia

DISTRIBUIȚI

104569 – 05102011 – Ambasada României la Stockholm va găzdui pe 7 octombrie 2011 cea de-a doua ediţie a Conferinţei profesorilor de limba română din Scandinavia, manifestare organizată de Direcţia Învăţământului Public (Skolverket) din Suedia, prin Departamentul pentru Limba Maternă, în colaborare cu Departamentul Multicultural al oraşului Eskilstuna şi cu Ambasada României la Stockholm, informează Ministerul Afacerilor Externe.

La eveniment vor participa cadre didactice de limba română din învăţământul preuniversitar şi universitar din Suedia şi Norvegia, oficialităţi din cadrul Ministerului Educaţiei din Suedia, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi membri ai comunităţii româneşti. De asemenea, din România urmează să participe directorul Institutului Limbii Române, Corina Cherteş, şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. La eveniment vor mai participa lectorul suedez de la Universitatea Bucureşti şi lectorul de limbă şi civilizaţie română de la Universitatea din Lund.

În programul Conferinţei sunt incluse prezentări despre reforma educaţiei din România şi Suedia, rolul şi condiţiile de învăţare a limbii materne în grădiniţe şi şcoli suedeze, educaţia în limbile minorităţilor naţionale în România, proiecte de cooperare româno-suedeză în sfera educaţiei, metode moderne de predare a limbii materne, materiale didactice şi resurse online.

Cu ocazia manifestării, un grup de copii de origine română din Stockholm va prezenta un program artistic.

Conferinţa îşi propune să creeze un cadru pentru schimbul de informaţii şi de experienţă în domeniul educaţional, promovarea unor metode moderne în procesul de învăţământ şi a unor strategii de asigurare a unei educaţii de calitate, facilitarea iniţiativelor de păstrare şi cultivare în rândurile tinerilor de origine română din Suedia şi Norvegia a interesului pentru limba română, tradiţie şi cultură.

Prima ediţie a Conferinţei profesorilor de limba română din Suedia şi Norvegia a avut loc în oraşul suedez Eskilstuna, în perioada 14-15 mai 2010. Succesul primei ediţii a condus la ideea organizării în 2011 a celei de-a doua ediţii a manifestării la Stockholm.

Suedia este un exemplu unic în Europa prin practica de a asigura predarea limbii materne, dacă aceasta este diferită de limba suedeză, pentru elevii interesaţi din şcolile primare şi gimnaziale şi, din acest an, din grădiniţe. Orele de limba maternă sunt incluse în programul de învăţământ, iar cursurile sunt predate de profesori calificaţi, vorbitori nativi.

Cursurile de limba română sunt predate în Suedia de câteva zeci de profesori de origine română. Activitatea acestora este sprijinită de Ambasada României la Stockholm prin donaţii de manuale şi cărţi, realizate cu sprijinul unor instituţii din România, în special cu sprijinul Institutului Limbii Române, precum şi prin realizarea de acţiuni comune cu şcolile interesate. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.