Acasă Politic Strasbourg: Primavara Araba castiga Premiul Saharov 2011

Strasbourg: Primavara Araba castiga Premiul Saharov 2011

DISTRIBUIȚI

105145 – 27102011 – Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat de Parlamentul European în 2011 este câştigat de cinci reprezentanţi ai lumii arabe, în semn de recunoaştere şi susţinere a luptei lor pentru libertate şi drepturile omului.  Premiul va fi acordat câştigătorilor de către Preşedintele Jerzy Buzek în cadrul sesiunii Parlamentului de la Strasbourg, la 14 decembrie 2011.

Premiul Saharov 2011 al Parlamentului European se acordă lui Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Libia), Razan Zaitouneh (Siria), Ali Farzat (Siria) şi, postum, lui Mohamed Bouazizi (Tunisia). „Primăvara Arabă” a fost nominalizată de patru grupuri politice ale Parlamentului European: PPE, S&D, ALDE şi Grupul Verzilor.

În urma deciziei luate în cadrul Conferinţei Preşedinţilor (Preşedintele Parlamentului şi liderii grupurilor politice), joi, 27 octombrie 2011, Preşedintele Buzek a subliniat: „Aceşti oameni au contribuit la schimbări istorice în lumea arabă, iar acest Premiu reafirmă solidaritatea Parlamentului European şi sprijinul ferm pentru lupta lor dedicată libertăţii, democraţiei şi încheierii regimurilor dictatoriale”. Preşedintele a mai adăugat că premierea lor reprezintă „un simbol pentru toţi cei care se luptă pentru demnitate, democraţie şi drepturi fundamentale în lumea arabă şi peste tot în lume.”

Asmaa Mahfouz – Mahfouz s-a alăturat Mişcării Tineretului Egiptean la 6 aprilie 2008, ajutând la organizarea de proteste care cereau respectarea drepturilor omului. Hărţuirea la care au fost supuşi jurnaliştii şi militanţii pentru democraţie de către regimul Mubarak, cât şi exemplul tunisian, au determinat-o pe doamna Mahfouz să organizeze proteste care să ceară respectarea drepturilor fundamentale. Videoclipurile ei de pe Youtube, mesajele de pe Facebook şi Twitter au contribuit la motivarea egiptenilor să-şi ceară drepturile în Piaţa Tahrir. După ce a fost reţinută de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, a fost eliberată pe cauţiune datorită presiunii venite din partea militanţilor pentru democraţie.

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi – Ahmed al-Sanusi, cunoscut ca cel mai longeviv „prizonier de conştiinţă”, a petrecut 31 de ani în închisorile libiene ca urmare a unei încercări de a răsturna regimul colonelului Gaddafi. Membru al Consiliului Naţional de Tranziţie, el depune eforturi acum pentru libertate şi instituirea valorilor democratice în Libia post-Gaddafi.

Razan Zaitouneh – Zaitouneh, apărătoare a drepturilor omului, a creat blogul „Informaţii privind Drepturilor Omului în Siria” (SHRIL) care prezintă atrocităţile actuale din Siria. Ea a dezvăluit public crimele şi abuzurile contra drepturilor omului comise de armata şi poliţia siriană. Postările ei au devenit o sursă importantă de informaţie pentru media internaţională. Ea se ascunde acum de autorităţi care o acuză că e agent străin, arestându-i soţul şi fratele.

Ali Farzat – Farzat, scriitor de satiră politică, este un cunoscut critic al regimului sirian şi al regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Caricaturile lui care ridiculizau conducerea lui Bashar al-Assad au ajutat la declanşarea revoltelor în Siria. Caricaturile domnului Farzat au devenit mai clare după declanşarea revoltelor în martie 2011. În august 2011, forţele de securitate siriene l-au bătut, rupându-i ambele mâini ca „avertisment” şi i-au confiscat desenele.

Mohamed Bouazizi – Bouazizi, vânzător într-o piaţă tunisiană, şi-a dat foc în semn de protest faţă de umilinţele continue şi necazurile provocate de către autorităţile tunisiene. Simpatia publică şi furia inspirată de acest gest a dus la înlăturarea preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali. Faptul că domnul Bouazizi şi-a dat foc în semn de protest a declanşat, de asemenea, un val de simpatie faţă de el, revolte şi schimbări fundamentale în alte ţări arabe, în Egipt şi Libia, în cadrul a ceea ce s-a numit „Primăvara Arabă”.

Premiul Sakharov pentru libertatea de gândire – Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, denumit în onoarea fizicianului sovietic şi dizidentului politic Andrei Saharov, a fost decernat de Parlamentul European în fiecare an, începând cu anul 1988 unor personalităţi sau organizaţii care au avut o contribuţie importantă la lupta pentru drepturile omului şi democraţie. Câştigătorii primesc un premiu în valoare de 50.000 euro.

În acest an, ceilalţi doi finalişti au fost activistul civil şi jurnalistul din Belarus Dzmitry Bandarenka şi organizaţia Comunitatea Columbiană pentru Pace San José de Apartado. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.